Softver koji predviđa kako će kineska vlada reagovati na akcije SAD u regionu, poput prodaja naoružanja, vojnih aktivnosti koje podržava Vašingto

Američki vojni komandanti na Pacifiku izgradili su softver koji predviđa kako će kineska vlada reagovati na akcije SAD u regionu, poput prodaja naoružanja, vojnih aktivnosti koje podržava Vašington, pa i poseta kongresmena mestima kao što je Tajvan.

Zamenica ministra odbrane Ketlin Hiks obaveštena je o novom softveru tokom posete komandi američke vojske Indo-Pacifik na Havajima u utorak, preneo je Rojters. Softver računa "strateški otpor", kazao je predstavnik ministarstva odbrane, tako što gleda podatke od početka 2020. godine i procenjuje značajne aktivnosti koje su imale uticaja na američko-kineske odnose.

Kompjuterski sistem će pomoći Pentagonu da predvidi da li će određene akcije isprovocirati veliku kinesku reakciju. U oktobru, kineska vojska osudila je SAD i Kanadu jer su poslali brodove kroz Tajvanski moreuz, navodeći da je to bila pretnja miru i stabilnosti u regionu.

Taj incident, ali i slični, naterali su američku vojsku da napravi softver, dodao je američki zvaničnik, kako bi se osiguralo da potezi SAD ne uznemire Kinu nehotice. Dok su odnosi između SAD i Kine već na niskom nivou, softver predviđa reakciju na niz aktivnosti i do četiri meseca unapred, dodaje Rojters. Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i slala je avione u tajvansku zonu identifikacije tokom ove godine, što je izazvalo nezadovoljstvo u Tajpeju.

Autor: redportal.rs

#Amerika

#kina

#reakcije

#softver