Na ovo upozoravaju trgovci vinom i žestokim alkoholnim pićima u pismu ministru saobraćaja Ujedinjenog Kraljevstva

Sve veći logistički troškovi i problemi u lancu snabdevanja mogli bi da dovedu do nestašice alkohola u supermarketima u Velikoj Britaniji za predstojeće božićne i novogodišnje praznike. Na ovo upozoravaju trgovci vinom i žestokim alkoholnim pićima u pismu ministru saobraćaja Ujedinjenog Kraljevstva – Grantu Šapsu, javlja list Gardijan.

- Problemi sa graničnim kontrolama nakon izlaska iz Evropske unije, nedostatak vozača kamiona i drugog osoblja, uz zatvaranje preduzeća zbog pandemije i zastoja u međunarodnom saobraćaju, mogli bi da dovedu do nestašice alkohola za Božić - citira list pismo. kako se kaže.

Njeni autori iz Britanske asocijacije trgovaca vinom i alkoholnim pićem ističu da je uvoz proizvoda do 5 puta duži nego u istom periodu prošle godine, a porudžbine se obrađuju svaka dva dana u trajanju od 2 nedelje.

Troškovi transporta porasli su za 7% pošto su dobavljači morali da podignu plate vozačima da bi ih održali na površini, ostavljajući male kompanije na ivici izumiranja. Izvršni direktor udruženja Majls Bil rekao je da je već bilo značajnih kašnjenja u snabdevanju Britanijom vinom i alkoholom, što je povećavalo troškove i ograničavalo izbor potrošača.

Problem alkohola je još jedan sa kojim se britansko društvo suočava po izlasku iz EU, nakon što je u drugoj polovini 2021. sumorna prognoza deficita za kraj godine uključivala ćurke, jelke i igračke.

Autor: redportal.rs

#Božić

#Velika Britanija

#alkohol

#nestašica