Ko prekrši lokdaun i bude uhvaćen mora računati sa kaznom u visini do 500 evra

Lokdaun za vakcinisane i izlečene u Austriji je od 12. decembra zvanično ukinut, ali u tim vraćenim slobodama neće moći da uživa oko 1,5 miliona građana koji nemaju "2G" sertifikat.

Šest miliona Austrijanaca već ima važeći sertifikat o vakcinaciji, a uz njih i više stotine hiljada potvrdu o preležanoj koroni.

Ako se od tog broja oduzme oko milion dece ispod 12 godina, preostaje oko 1,5 miliona koji su pogođeni nastavkom lokdauna za nevakcinisane, piše Telegraf.

Za tu grupu ljudi i dalje važe ograničenja, odnosno ne mogu napuštati svoj dom sem ako idu u kupovinu prehrambrenih i higijenskih proizvoda, u apoteku, na posao, ali samo ako imaju negativan test, jer na poslu važi "3G" pravilo, ili u školu, odnosno da pomažu porodici, te i da prošetaju, ali sami, sem ako idu na proteste ili sahrane.

Na drugoj strani vakcinisani i izlečeni mogu u božićni šoping, da se kreću bez ograničenja. Inače sertifikat o vakcinaciji za vakcine AstraZeneka, Biontek-Fajzer i Moderna, koji se dobija od prijema druge doze, važi 270 dana i produžava se za daljih 270 od prijema buster doze.

Ko se imunizovao vakcinom Džonson&Džonson mora do 2. januara da se vakciniše drugom dozom, istom ili drugom vakcinom, da bi imao i dalje važeći sertifikat.Što se izlečenih tiče njima važi "Zeleni pasoš" 180 dana od potvrđene infekcije.

Ko je preležao kovid-19 i vakciniše se jednom zadržava "2G" status na 360 dana.

Autor: Anita Marković

#Austrija

#Vakcina

#korona

#koronavirus

#lokdaun

#sertifikat

#vakcinacija