Glavni tužilac haškog mehanizma osudio i bošnjačke i hrvatske političare

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc i ambasadori zapadnih zemalja osudili su danas na sednici Saveta bezbednosti UN veličanje ratnih zločinaca, a Bramerc je kao jedan od primera naveo mural posvećen Ratku Mladiću u Beogradu.

- Mural Ratku Mladiću u Beogradu i objava ekstremističkih grupa iz dijaspore Ruande imaju jedno tužnu zajedničku stvar. Oni pokazuju da danas, više od 25 godina kasnije, postoje i dalje oni koji negiraju, relativizuju i minimizuju presude suda o genocidu, zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima - rekao je Bramerc, objavljeno je na sajtu irmct.com (Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove).

Bramerc je u svom šestomesečnom izveštaju Savetu bezbednosti upitao kako je moguće da "mnogi još uvek Mladića vide kao heroja srpskog naroda, nakon što je osuđen na doživotni zatvor na sudu na osnovu ogromnih dokaza o njegovim zločinima".

- Nažalost, čini se da istina i pravda prečesto ne dobijaju podršku koja im je potrebna, rečima i delima - rekao je Bramerc.

On je, takođe, osudio vlasti Hrvatske zbog sprečavanja istraga o zločinima hrvatskih vojnika nad pripadnicima srpskog naroda u BiH.

- Kakvu poruku šalje vlada Hrvatske kada svoje sudove sprečava da istraže optužbe o zločinima nad bosanskim Srbima - rekao je Bramerc.

On je upitao i "kako bošnjacki političari mogu da insistiraju da se poštuju presude o njihovim žrtvama, a krivicni progon njihovih komandanata nazivaju politički motivisanim", preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

- Realnost je da se negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca koristi za sprečavanje pomirenja, izazivanje mržnje i za destabilizaciju mira i bezbednosti - naglasio je Bramerc.

On je istakao važnost saradnje haškog tužilaštva sa tužiocima za ratne zločine u zemljama bivše Jugoslavije.

Bramerc je rekao da su tužiocima za ratne zločine u Srbiji, na njihov zahtev, ustupljene "dve važne istrage protiv osumnjičenih visokog ranga", kao i dokazi u dva predmeta protiv osumnjičenih "srednjeg" ranga, koji su preuzeti od BiH, prenosi RSE.

Predsednik Mehanizma sudija Karmel Ađius i predstavnici SAD i Velike Britanije u Savetu bezbednosti UN još jednom su pozvali Srbiju da ispuni "svoju međunarodnu obavezu i izruči Hagu dvoje radikala Petra Jojića i Vjericu Radetu".

Predstavnik SAD je, kako navodi RSE, izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog nesaradnje Srbije sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove.

- Srbija ima obavezu da sarađuje sa Mehanizmom i pozivamo je da postupi po nalogu tog suda, da uhapsi i izruči bivše poslanike Srpske radikalne stranke, Jojića i Radetu - istakao je američki diplomata.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Haški Tribunal

#bramerc

#haški mehanizam

#sud u hagu