Biznismen preuzima titulu od Bajdena i Kamale Haris

Biznismen i inovator Ilon Mask je proglašen za ličnost 2021. godine prema magazinu Tajm.

U obrazloženju odluke rečeno je kako je Mask ostavio veliki trag na našoj planeti, a otvorena mogućnost je da će to učiniti i na Marsu, kako je napisano.

Ilon Mask je u javnosti najpopularniji kao osnivač kompanija Tesla i SpejsEks, a njegovo bogatstvo meri se u milijardama dolara. Tačnije, nalazi se na 3. mestu Forbsove liste, jer mu se imovina procenjuje na oko 150 milijardi dolara.

Mask se na naslovnici Tajma pojavio ne samo kao najbogatija osoba na svetu, već i kao možda najbolji primer velike promene u našem društvu, navodi Tajm.

Tajmova nagrada za ličnost godine ima dugu tradiciju, jer se dodeljuje od 1927. godine i izuzetno je teško osvojiti je. Prošle godine su dobitnici nagrade bili novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden i potpredsednica Kamala Haris.

Nagrada se dodeljuje ne samo na osnovu popularnosti i dostignuća u jednoj godini, već pre svega uzimajući u obzir uticaj koji je delovanje jedne ličnosti imalo na dešavanja u svetu u toku te godine.

IZVOR: TW / @TIME

Kroz istoriju nagrade za ličnost godine nisu dodeljivane samo kao pozitivna titula, pa je tako u obrazloženju proglašenja Donalda Trampa ličnošću godine iz 2016. godine pisalo:

- Ovo je za podsećanje Americi da se demagogija hrani na očaju i da je istina moćna samo koliko je jako poverenje u one koji je govore. Tramp sprovodi uokviravanje sutrašnje političke kulture uništavanjem jučerašnje.

Podsećamo, titulom ličnosti godine Tajm je počastio i Adolfa Hitlera 1938. godine, a obrazloženje se zasnivalo na činjenici da je nemački lider u toj godini ostvario konačnu pobedu nad celokupnim Versajskim poretkom stvorenim nakon Prvog svetskog rata.

Autor: redportal.rs

#Elon Musk

#Ilon Mask

#Time

#ličnost godine

#ličnost godine magazina

#tajm

#tajmova ličnost godine