Nažalost, nikada ga nije osvojila!

Devedesettrogodišnja Lina Vertmiler (Wertmueller) Italijanska rediteljka, ali i prva žena koja je dobila nominaciju za Oskara za režiju preminula je noćas a to je danas saopštilo italijansko ministarstvo kulture i medija.

Dobila je Oskara za životno delo 2019. godine,a umrla je noćas u Rimu okružena porodicom, javila je novinska agencija LaPrese.

Italijanski minsitar kulture Dario Frančeskini odao je počast rediteljki navodeći da je njen "nepogrešiv stil" ostavio pečat na italijanski i svetski film. Hvala Lina napisao je on u saopštenju.

Lina Vertmiler je 1976. postala prva žena koja je nominovana za Oskara za režiju filma Sedam lepota Paskvalina, za koji je takođe nominovana za najbolji originalni scenario.

Ona tada nije osvojila Osakara, ali joj je američka Akademija filmskih umetnosti i nauke odala priznanje dodeljujući joj nagradu za životno delo četiri decenije kasnije.

Vertmiler, poznata po svojim karakterističnim naočarama sa belim okvirom, režirala je, između ostalih filmove, Mimi metalac i Film o ljubavi i anarhiji.

Autor: Tanjug

#Film o ljubavi i anarhiji

#Hvala Lina

#Lina Vertmiler

#Mimi metalac

#Sedam lepota Paskvalina