Bazu u Kučovu, 50-ih godina prošlog veka, projektovali su inženjeri iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza

Albanski ministar odbrane Niko Peleši obavestio je posle današnje sednice Vlade da će prvih dana januara 2022. godine početi rekonstrukcija vazdušne baze u Kučovu, koja će biti baza NATO za opremu, logistiku, obuku i vežbe.

– Današnjom odlukom zaokružujemo regulatorni i zakonski okvir i otvaramo put za početak rada. Prvih dana januara biće simbolično postavljen prvi kamen na bazu u Kučovu, koja će biti prva vazdušna baza NATO za ovaj region. Dobre vesti za ceo region, nacionalnu bezbednost i bezbednost Zapadnog Balkana - rekao je Peleši.

Prema njegovim rečima, ovo je dobra vest za stanovnike koji su pogođeni ovom odlukom, a to je da će im bez odlaganja biti obeštećene po punoj tržišnoj vrednosti.

- Za meštane ovo je dvostruko pozitivna vest jer je reč o investiciji od preko 50 miliona evra, što znači ekonomski razvoj i mnogo zapošljavanja za ceo kraj - dodao je Peleši.

Bazu u Kučovu, 50-ih godina prošlog veka, projektovali su inženjeri iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza, koji su ispod piste postavili dinamit da bi ga razneli u slučaju da padne u ruke neprijatelja. Albanski migovi - uglavnom kineske i ruske proizvodnje - nisu leteli od 2005. godine, zbog čega se baza sada zove "Groblje aviona".

Autor: redportal.rs

#Albanija

#Kučov

#NATO

#baza