Domaćice u pripremi ove namirnice često greše

Šampinjoni su jedna od namirnica koja se najčešće koristi u pripremi jela.Koristi se u kuvanju i pečenju, pa čak i za pripremu sosova. A mnogima su baš ove pečurke omiljene u grilovanoj varijanti, piše Informer.

Srećom, priprema jela, kojih su one deo, nije komplikovana, jer im nije potrebno mnogo vremena za kuvanje ili prženje. Iako mnogi kuvari preporučuju da im se površina ukloni, postavlja se pitanje da li je to zaista neophodno, ili time pravimo veliku grešku?

Kako ovo povrće ume teško da "padne" na želudac, mnoge domaćice veruju da im treba skinuti površinski sloj da bi se olakšalo varenje. Međutim, to nije istina. Čišćenje pečuraka treba da bude posebno pažljivo, jer one imaju vrlo osetljivu površinu.

Neki kuvari preporučuju da se pečurke ne peru, jer imaju sposobnost da upiju vodu, što narušava njihov ukus i produžava vreme kuvanja. Pečurke je najbolje pažljivo očistiti mekom četkom, suvim sunđerom ili kuhinjskim ubrusom.

Kako se čuvaju pečurke?

Pečurke su veoma osetljive, ukoliko se ne čuvaju na optimalnoj temperaturi brzo se pokvare, a kada im istekne rok izuzetno su opasne po zdravlje.

Rok trajanja pečuraka je prilično kratak, mogu svega dva do tri dana da se čuvaju u frižideru, ali je prethodno potrebno da budu adekvatno pripremljene. Stavite ih u papirnu kesu, a zatim u veću plastičnu koju ćete probušiti na nekoliko mesta, kako bi mogle da "dišu".

Autor: informer.rs

#hrana

#kuhinja

#pecurke

#priprema