Ustav SPC i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području.

Njegovo preosveštenstvo episkop dizeldorfski i cele Nemačke Grigorije u razgovoru sa nemačkim evroposlanikom i izvestiocem Evropskog parlamenta za Kosovo i Metohiju Violom fon Kramon nije se osvrtao na teme u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), saopštila je eparhija dizeldorfska i nemačka.

- Iz medija smo upoznati sa sadržajem objavljenog pa izbrisanog komentara gospođe Fon Kramon u vezi sa strukturalnom organizacijom SPC. Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme - navodi se u saopštenju episkopa Grigorija.

On je u kratkom saopštenju još citirao, kako je naveo, „ključni deo saopštenja“ SPC o tome kako u Nemačkoj postoji SPC kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije.

- Ustav SPC i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju - ističe se u saopštenju SPC.

Fon Kramonova je juče na svom Tviter nalogu objavila da je razgovarala sa episkopom dizeldorfskim i cele Nemačke Grigorijem, a nakon toga je, u prepisci sa korisnicom te društvene mreže iznela tvrdnju da "Srpska pravoslavna crkva ne postoji".

- Ona je to navela u odgovoru na komentar da je Srpska pravoslavna crkva "proruska i da bi bilo sjajno da se to promeni".

Autor: Blic

#Fon Kramon

#crkva

#spc