Zanimljiva činjenica iz istrage je da su troškovi proizvodnje Fajzer vakcine navodno koštali samo 76 penija po injekciji, a da ih Fazjer naplaćuje 25 evra po dozi, što je marža od 3.000% 😮

Farmaceutski gigant Fajzer optužen je da je plaćao stručnjake da diskredituju vakcinu protiv koronavirusa konkurentske kompanije AstraZeneka, preneo je britanski Čanal 4 u izveštaju.

Fajzer je navodno finansirao prezentaciju u kojoj su govornici tvrdili da vakcina AstraZeneka može da izazove rak i da nije bezbedna za imunokompromitovane pacijente. Ova izjava je navodno data na edukativnom seminaru u Kanadi prošle godine, ali nije poznato koliko je takvih prezentacija bilo i da li je to bio izolovan događaj.

Fajzer je negirao optužbe, rekavši da je prezentacija "lažno pripisana" Fajzeru, ili da ju je organizovala treća strana. Još jedna zanimljiva činjenica iz istrage je da su troškovi proizvodnje za doze Fajzer vakcine navodno koštali samo 76 penija po injekciji. S obzirom da Fajzer naplaćuje 25 evra po dozi, ovo je marža od 3.000% proizvodne cene.

Fajzer je rekao da su procene "izuzetno netačne" i da nisu uzele u obzir klinička ispitivanja, masovnu proizvodnju i globalnu distribuciju. Profesor Ser Endru Polard, direktor Oksfordske grupe koja je razvila vakcinu AstraZeneka, odbacio je optužbe i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o vakcini.

- Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tera ljude da oklevaju oko vakcinacije može da ugrozi njihove živote - rekao je on.

- To može potkopati i uticati na odluke ljudi o sopstvenom zdravlju, ali takođe može stvoriti neizvesnost za kreatore politike - piše Dejli mejl.

Autor: redportal.rs

#AstraZeneka

#Fajzer

#vakcine