Direktor Manojlović upozorio na radikalizaciju protesta

Ukoliko ne budu ispunjena dva glavna zahteva - da se izmeni Zakon o referedumu i narodnoj inicijativi i da se povuče Zakon o eksproprijaciji, protesti će biti radikalizovani, najavio je danas direktor kampanje Kreni-promeni Savo Manojlović.

On je rekao da u slučaju da ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, postoji mogućnost da budu organizovane blokade i tokom održavanja refereduma o čemu će, kaže, biti razgovarano sa ostalim organizatorima protesta.

- Možda pošto jedan dan nije dovoljan možemo da imamo i dva, pa ćemo videti kako će ljudi izlaziti na referendum - rekao je Manojlović.

On je tako odgovorio na pitanje medija šta planiraju pred referendum, na kome bi građani trebalo da se izjasne da li su za potvrđivanje akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, ukoliko se ne poboljšaju odredbe Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Manojlović je rekao da u narednom periodu žele da povećaju broj blokada i pozvao građane da im se priduže u što većem broju, a policiju da ih, kako je rekao, zaštiti od huligana, navijača i krimanlnih grupa.

On je rekao i da je osnovni zahtev za promenu Zakona o referendumu vezan za narodnu inicijativu, i istakao da građani imaju pravo da predlažu zakone kada skupe potpise i da je "ultimativni zahtev" promena odredbe o plaćanju takse za narodne inicijative.

Katarina Golubović iz JUKOM-a naglasila je da odredbe čije izmene traže "nisu Sveto pismo", i da protesti neće prestati ako se one ne poboljšaju.

Golubović i Manojlović, koji je podsetio da ne žele da dozvole iseljavanje iz doline Jadra, naglasili su da je neophodno da se omogući i da predstavnici građana budu prisutni u biračkim odborima ako je referedum pokrenut njihovim potpisima.

Ukazali su i da je sporan rok važenja refereduma jer, kako kažu, ne može u nedogled da se ponavlja.

Najavili su da će primedbe dostaviti i Skupštini Srbije i predsedniku Republike.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#blokada

#blokade

#demonstracije

#kreni promeni

#protesti