Bez obzira na brojne ustupke Makedonaca, pregovori još uvek nisu otvoreni

Bugarska je kao članica Evropske unije blokirala pristupne pregovore Severne Makedonije zbog problema oko "istorije i jezika".

Evropska unija je još u martu pozvala Severnu Makedoniju i Albaniju da započnu pristupne pregovore, međutim, Bugarska je u utorak blokirala glavni korak ka započinjanju pregovora - sporazum o pregovaračkom okviru.

Nemački ministar za pitanje Evropske unije Mihael Rot izjavio je:

Sve delegacije su danas izrazile podršku za uspešno uspostavljanje pregovaračkog okvira uz jedan izuzetak, Bugarsku. Nismo uspeli da ubedimo naše bugarske prijatelje da prihvate ovakav pregovarački okvir.

Bez obzira na protivljenje Bugarske, to verovatno u budućnosti neće biti jedini problem za zvanično Skoplje i Tiranu. Holandija se za sada gotovo beskompromisno protivi širenju Evropske unije i može se očekivati da blokira otvaranje pregovora Albanije i EU pre svega zbog nezadovoljstva sveopštom reformom sudstva.

Ministar za evrointegracije Severne Makedonije Nikola Dimitrov na specifičan način je izrazio svoje žaljenje zbog ovakvog poteza Bugarske:

IZVOR: TW / @Dimitrov_Nikola

Pre ovog spora sa Bugarskom, Makedonija je imala spor sa Grčkom oko imena, što se završilo sporazumom kojim je Makedonija postala Severna Makedonija.

Autor: Politico / redportal.rs

#Bugarska

#EU

#Evropska unija

#Makedonija