Suzana Ješić je svedočila kako su je silovali vojnici HVO

Svedok Tužilaštva BiH Suzana Ješić svedočila je danas pred Sudom BiH o silovanju koje je kao 14-godišnja devojčica preživela u opštini Odžak.

Ona je na suđenju za zločine počinjene u Odžaku ispričala da ju je u julu 1992. godine silovao brat optuženog Marijana Brnjića, Mato Brnjić, a da je kasnije saznala da je isti dan Veru Lešić silovao optuženi Marijan. Ješićeva je navela da je 3. jula 1992. godine sa majkom, sestrama, te ostalim ženama srpske nacionalnosti iz Novog Grada u opština Odžak bila smeštena u kući Mile Vladića.

- Tu mi se desio pakao. Došli su naoružani pripadnici Hrvatskog veća odbrane (HVO). Oteli su me od majke koja je plakala. U krugu su me njih osmorica tukli palicama, puškom, kundacima, čupali mi kosu i razderali kolena - prisetila se Ješićeva, koja je tada imala 14 godina.

Ona je rekla da ju je pet vojnika ubacilo u kombi, a da su trojica išla pozadi drugim autom, prenosi Birn.

- Nisam ih lično poznavala. Na putu se kombi zaustavio i vozač je izašao. Čula sam Veru Lešić kako vrišti. Vozač je rekao da je sa njom u šumi ostao Marijan Brnjić - navela je Ješićeva.

IZVOR: YT / Jutarnji program TV Happy

Ona je ispričala da je kombijem odvezena prema Posavskoj mahali, u jednu kuću, gde ju je jedan od vojnika naterao da se skine, a potom je silovao.

- Rekao je: `Najlepše je silovati maloletne Srpkinje`. Potom je ušao i drugi i pokušao da me siluje, a potom je neka žena zavikala: `Ilija, izađi, eto vojne policije - rekla je Ješićeva.

Tada je, kako je navela, došao komandir Mirko Pačak, koji joj je rekao da su pronašli Veru Lešić i Marijana Brnjića, te da je njih dve potom odvezao u stanicu policije u Novom Gradu na prepoznavanje.

- Ugasili su svetla, a on je baterijom osvetlio lica osam vojnika. Poznala sam onog koji me silovao. Komandir policije mi je rekao da je to Mato Brnjić, brat Marijana Brnjića - navela je Ješićeva.

Ona je dodala da Vera iz straha tada nije rekla ko je nju silovao, a da je njoj kasnije ispričala da je to Marijan Brnjić.

Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te Pavo i Ilija Glavaš optuženi su za silovanje, zlostavljanje i ponižavanje žena srpske nacionalnosti u Odžaku.

Autor: mondo.rs

#hrvatksi vojnici

#rat

#silovanje

#srpskinje