Papa u poseti Kipru

Papa Franja će sa sobom povesti 50 migranata sa Kipra, rekao je kiparski predsednik Nikos Anastasijadis primajući danas papu u predsedničkoj palati u Nikoziji. Anastasijadis se u pozdravnom govoru dotakao problema izbeglica.

- Narod Kipra je lično iskusio i bolje od bilo koga zna bol iz azila i proterivanja iz domova svojih predaka. Kao vlada pokazujemo puno poštovanje zaštite ljudskih prava - rekao je predsednik.

Papa Franja je danas pozvao Kiprane da u dijalogu potraže rešenje kako bi izlečili "užasnu ranu" koja deli njihovo ostrvo skoro pola veka, i poručio da nijedna strana ne bi trebalo da koristi silu ili pretnje, prenosi Rojters.

Papa je, inače, započeo svoje prvo putovanje na Kipar posetom ostrvskoj maronitskoj katedrali, gde je pohvalio Kipar zbog načina na koji se suočava sa prilivom izbeglica.

- Najveća rana koju je pretrpela ova zemlja su užasna razdiranja poslednjih decenija. Mislim na duboku patnju svih onih ljudi koji nisu mogli da se vrate svojim domovima i svojim mestima bogosluženja - rekao je papa Franja.

Kipar je podeljen na dva dela nakon turske invazije 1974. izazvane državnim udarom koju su izvršili Grci, a bezbrojni pokušaji posredovanja su propali, mirovni proces je zastao sredinom 2017, kada su pregovori zaustavljeni, dok je desetine hiljada kiparskih Grka i Turaka za to vreme interno raseljeno. Papa je danas poručio da je jedina reč na putokazu ka miru dijalog.

- Znamo da to nije lak put, da je dug i krivudav, ali ne postoji drugi način da se postigne pomirenje - naglasio je papa koji je u poseti južnim delovima ostrva koje kontroliše međunarodno priznata kiparska vlada, dok otcepljenu državu kiparskih Turaka na severnom Kipru priznaje samo Ankara.

Nikozija je jedna od poslednjih podeljenih prestonica na svetu, a ambasada Vatikana u kojoj će papa boraviti tokom svoje posete nalazi se na samoj liniji podele, navodi Rojters.

Autor: redportal.rs

#kipar

#migranti

#papa franja