Suvo voće je veoma bogat izvor vlakana, kao i antioksidanata 🧐🧐

Voće i povrće su važan deo ishrane, nekome je ovo rutina, a nekome je pak neophodan trud kako bi ove namirnice uključili u ishranu. Suvo voće bi ovde moglo da pomogne. Slatko je i može neobavezno da se gricka u brojnim situacijama.

DA LI JE SUVO VOĆE ZDRAVO?

- Odgovor je da. Bolje jesti voće u bilo kom obliku nego ga ne konzumirati. Takođe, pošto se sušeno voće kondenzuje po težini, ono obezbeđuje oko 3,5 puta više vlakana i hranljivih materija - objašnjava nutricionista-lekar Ejmi Šapiro za Real Simple.

Suvo voće je veoma bogat izvor vlakana, kao i antioksidanata, posebno polifenola, piše Kurir.

KOJI SU NEDOSTACI KONZUMIRANJA SUVOG VOĆA?

- Budući da je suvo voće koncentrisano (voda je uklonjena), dolazi u malim, gustim pakovanjima koja su veoma bogata šećerom i kalorijama. Pa bi ipak trebalo da pripazimo na količinu jer može da dovede do povećanog unosa šećera i kalorija.

Ističe se da je najvažniji korak pri kupovini čitanje etiketa hranljivih sastojaka i spiskova ostalih sastojaka, jer mnogo suvog voća sadrži dodane šećere u obliku sokova, sirupa ili čak kristalizovanog šećera.

NAJZDRAVIJI NAČIN KONZUMIRANJA SUVOG VOĆA

- Preporučujem da se obroci ograniče na jednu porciju, iseckate veće komade sušenog voća i pomešate sa orašastim plodovima - preporučuje Šapiro.

Autor: A. M.

#antioksidant

#hranljive materije

#povrće

#suvo voće

#vlakna

#voće