Prestolonaslednik Aleksandar je u kući Krsmanovića na Terazijama u Beogradu u ime kralja Petra Prvog proglasio "ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca

Danas se navršavaju 103 godine od proglašenja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koju je proklamovao prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u kući Krsmanovića na Terazijama u Beogradu, a Kraljevina SHS je 1929. formalno promenila ime u Kraljevina Jugoslavija.

Svečanom proglašenju državnog jedinstva Srba, Hrvata i Slovenaca prethodili su zaključci Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba i odluke o ujedinjenju Vojvodine i Crne Gore sa Srbijom.

Narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz Banata, Bačke i Baranje, donela je 25. novembra 1918. Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. U Rumi je dan ranije, 24. novembra, doneta odluka da se Srem direktno prisajedini matici.

U Podgorici je 26. novembra 1918. održana velika Narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori na kojoj je odlučeno "da se Crna Gora s bratskom Srbijom ujedini u jednu državu".

Prestolonaslednik Aleksandar je u ime kralja Petra Prvog proglasio "ujedinjenje Srbije sa zemljama nezavisne države Slovenaca, Hrvata i Srba u jedinstveno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca", i rekao da će obrazovati vladu koja će biti odgovorna narodnom predstavništvu i čiji će prvi i najvažniji zadatak biti utvrđivanje državnih granica u skladu sa etnografskim načelima.

Prvodecembarske izjave kao "konstitutivni akt" predstavljale su osnovu državnopravnog provizorijuma u novostvorenoj državi Kraljevini SHS od ujedinjenja do donošenja Vidovdanskog ustava 1921.

U tom periodu najvišu vlast u Kraljevini SHS predstavljali su kralj, odnosno regent Aleksandar, vlada i Privremeno narodno predstavništvo. Prva vlada KSHS obrazovana je 20. decembra 1918, a Privremeno narodno predstavništvo sastalo se 1. marta 1919.

Deset godina kasnije, Kraljevina SHS je formalno promenila ime u Kraljevina Jugoslavija i kao takva opstala sve do aprila 1941. kada su je sile Osovine okupirale i raskomadale.

Autor: redportal.rs

#Kraljevina Jugoslavija

#kralj Aleksandar

#kraljevina SHS