Već sada se postavlja pitanje ko bi mogao da bude predvodnik republikanaca u Americi

Džo Bajden će gotovo sigurno biti predsednik Sjedinjenih Država. To znači da bi moglo da dođe do značajnih promena kod republikanaca, međutim, ima i onih glasova koji najavljuju dalju Trampovu borbu.

Postoji po jedan argument sa obe strane koje (ne) idu u prilog tvrdnji da bi Tramp morao da bude kandidat republikanaca i 2024. godine.

Argument ZA - Tramp je ostvario drugi najbolji rezultat u istoriji američkih izbora. Sa više od 73.000.000 glasova, pokazao je koliko može da mobilizuje republikance. Pitanje je da li je bilo ko u stanju da izvrši mobilizaciju poput Trampa.

Argument PROTIV - Tramp ima u ovom trenutku 74. godine, 2024. godine će imati već 78. U slučaju da tada pobedi, nakon završenog mandata će imati 82 godine i postavlja se pitanje koliko telo u tim godinama može da izdrži godinu dana predizborne kampanje, a zatim i 4 godine na najzahtevnijoj političkoj poziciji na svetu?

Ako prevlada argument PROTIV, da li je aktuelni potpredsednik Sjedinjenih Država, Majk Pens, neko ko bi mogao da nasledi Donalda Trampa? Ima "svega" 61 godinu što je malo iznad proseka godina koje imaju američki predsednici na inauguraciji. Iako nije uvek pobeđivao, 21. vek je njegovo vreme. U periodu od 2001. do 2013. godine bio je kongresmen iz savezne države Indijane, u periodu od 2013. do 2017. godine bio je guverner Indijane, a od 2017. godine do danas je potpredsednik Sjedinjenih Država. Ukratko, čovek je koji već 16 godina u kontinuitetu oseća slast pobede. Malo li je?

Član je Republikanske partije od 1983. godine i vazi za izuzetno uglednog člana. Pripada konzervativnoj struji republikanaca, a za sebe kaže da je "hrišćanin, konzervativac i republikanac, tim redom". U nastupima je izuzetno odmeren, a u nekoliko navrata se pominjalo kako sjajno uspostavlja balans sa Trampovim temperamentom zbog čega su i činili dobar tandem.

IZVOR: YT / C-SPAN

U potpredsedničkim debatama 2016. i ove godine je pokazao koliko vredi. Pre 4 godine je razneo Tima Kejna, dok je protiv Kamale Heris bio značajno dominantniji zahvaljujući snažnoj argumentaciji, na šta buduća potpredsednica nije imala odgovor. Takav nastup Majka Pensa je značajno popravio užasan utisak koji je Tramp ostavio u prvoj debati, a 2016. godine su se čak javljale ideje da Pens bude republikanski kandidat umesto Trampa. Do 2024. godine ćemo videti kakvo će biti raspoloženje kod republikanaca, kao i kakav će biti Pensov i Trampov angažman.

U svakom slučaju, u Americi sigurno neće biti dosadno.

Autor: redportal.rs

#Američki izbori

#bajden

#pens

#tramp