Ministar odbrane Letonije rekao je da je toj zemlji potrebno stalno američko vojno prisustvo da bi se vojno odvratila Rusija

NATO može da za kratko vreme pošalje više od 40.000 vojnika u Letoniju, ako to bude neophodno, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka sa letonskim predsednikom Egilom Vevitsom u Rigi.

Stoltenberg je istakao da će NATO obezbediti prisustvo savezničkih trupa u regionu Baltika kako bi strečio dalje pogoršanje situacije na granicama Letonije, Litvanije i Poljske, prenosi Interfaks.

Ministar odbrane Letonije Artis Pabriks rekao je ranije, pred dolazak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Rigu, da je toj zemlji potrebno stalno američko vojno prisustvo da bi se vojno odvratila Rusija i zato želi da pojača svoje odbrambene potencijale američkim protivvazdušnim raketnim sistemima Patriot.

Podstaknut, kako navodi Rojters, ruskom aneksijom Krima 2014. godine i podrškom Moskve separatistima u istočnoj Ukrajini, NATO je od jula 2017. godine rasporedio četiri multinacionalna borbena bataljona za odbranu Poljske i baltičkih država Litvanije, Letonije i Estonije.

Međutim, Moskva poručuje da nema nameru da izvrši invaziju na Baltik ili Poljsku i optužuje NATO da destabilizuje Evropu približavanjem svojih trupa ruskim granicama.

Autor: redportal.rs

#Letonija

#NATO

#rusija

#vojska