Još 38 osoba primljeno je u bolnicu.

Sedmoro ljudi, od kojih i jedan 3-godišnjak, preminulo je na tanzanijskom ostrvu Pemba nakon što su jeli otrovno meso kornjače.

Tri osobe još uvek se nalaze u bolnici, prenosi BBC.

Ovo meso je lokalni delikates među meštanima koji žive u priobalnim područjima, ali nakon incidenta, vlasti su zabranile njegovo konzumiranje. Meso kornjača može biti toksično u retkim slučajevima poznatim kao helonitoksizam. Iako tačan uzrok nije poznat, pretpostavlja se da ima veze sa algama kojima se kornjače hrane, navodi se iz humanitarne organizacije Turtle Foundation.

- Najmanje 5 porodica sa ostrva Pemba jelo je meso kornjača prošlog četvrtka - rekao je komandant lokalne policije Juma Said Hamis.

Posledicama je prvi podlegao trogodišnjak, narednog dana, dok je još 2 preminulo te večeri, a 4 u nedelju. Još 38 osoba primljeno je u bolnicu. Većina je puštena bez komplikacija, dok je troje zadržano, i za sada su stabilno. Predsednik Zanzibara Husein Mvinji izjavio je saučešće porodicama preminulih. Ovakvi slučajevi zabeleženi su i u Indoneziji, Mikroneziji, Indiji i Madagaskaru.

IZVOR: TW / @mohamedseeneen

Autor: redportal.rs

#kornjača

#meso kornjače

#trovanje

#trovanje hranom