Državni sekretar Senad Mahmutović najavio izlazak na tržište od preko 270 miliona ljudi

Ministarstvo poljoprivrede će u narednih nekoliko dana sa predstavnicima Indonezije, koji borave u Beogradu, pripremiti sporazumu kojim će se utvrditi izvoz kukuruza, pšenice i jabuka iz Srbije u Indoneziju, najavio je državni sekretar Senad Mahmutović.

Mahmutović je na izložbi indonežanskih poljoprivrednih proizvoda, koja se danas održava u TC Galerija u Beogradu, rekao da nakon održanog Samita nesvrstanih u Beogradu brojne delegacije posećuju Srbiju i žele da saradnju sa našom zemljom podignu na viši nivo.

Video: Tanjug/NZ

Istakao je da Srbija i Indonezija imaju dobre i prijateljske odnose.

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije domaćin je ovih dana delegaciji Ministarstva poljoprivrede Indonezije, za nas veoma važne i značajne države sa kojom imamo tradicionalno dobre bilateralne i prijateljske odnose - kazao je Mahmutović.

Najavio je da će se u naredna tri dana biti održani sastanci između ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i šefova indonežanske delegacije.

Naveo je da je cilj pregovora da se ostvare konkretni sporazumi između dve države, koji će biti u interesu domaćih poljoprivrednika.

- Radi se o temama na kojima ćemo mi razgovarati sa njima prvenstveno o izvozu i plasmanu pšenice, kukuruza i jabuka, na tržištu indonezije, a zatim i ostalih proizvoda iz Srbije, kao što su meso i mesne prerađevine - kazao je državni sekretar.

Ocenio je da je to veoma značajno za našu zemlju značajno, jer se radi o izlasku Srbije na tržište od preko 273 miliona stanovnika.

Video: Tanjug/NZ

Mahmutović se osvrnuo na to da su gosti iz Indonezije juče imali prilike da na Etno sajmu hrane i pića osete Srbiju i uživaju u domaćim proizvodima naših krajeva i dodao da mi danas možemo da se upoznamo sa proizvodima njihove poljoprivredne proizvodnje koji će nam dočarati ukuse Indonezije.

Izložbu pod nazivom Jedan dan sa indonežanskom kafom, voćem i cvećarstvom (ODICOFF) organizuje resorno ministrastvo u saradnji sa PKS i ambasadom Indonezije, a posetioci imaju priliku da degustiraju brojne proizvode iz ove zemlje, kao i da se upoznaju sa mogućnostima za privrednu saradnju.

Zainteresovani sugrađani mogu da probaju indonežansku kafu premijum kvaliteta, voće, začine, cveće, prerađenu hrana i mnogi druge poljoprivredni proizvodi.

Takođe, izloženi su proizvodi od organskih preparata za negu tela i kose, preko šećera i ulja od kokosa, sušenog čipsa od banane, manga i papaje, pa sve do egzotičnih biljaka poput zmijine kože i zmajevog voća.

Pored državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Mahmutovića, prisutne su pozdravili i ambasadora Indonezije u Beogradu, kao i generalni direktor hortikulture Ministarstva poljoprivrede Indonezije Prihasto Setianto.

U okviru izložbe održana je panel diskusija o potencijalima međusobne saradnje, a sekretar Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović je rekao da su dve države predstavile ono što ih međusobno privlači u domenu poljoprivrede.

Naveo je da mi južno voće uvozimo iz Indonezije, ali da naša tržišta nisu međusobno konkurentna, jer nemamo istu ponudu.

- Ono što oni proizvode, mi ne proizvodimo, a iz Indonezije uvozimo, na primer, mango. Trenutna godišnja razmena je oko milion evra kada je reč o voću - kazao je Bogunović i dodao da Srbija uvozi iz ove zemlje i začinsko bilje i rezano cveće.

Istakao je da je Srbija sada u postupku za uvođenje fito-sanitarnog sertifikata za izvoz kukuruza i pšenice.

Objasnio je da Srbija ima perspektivu na ovom velikom tržištu da izvozi smrznuto voće.

Bogunović je rekao i da je Indonezija četvrti proizvođač kafe u svetu, ali da cene njihove kafe nisu dovoljno atraktivne za Srbiju, kao i da je zbog udaljenosti transport kafe dosta skup.

Autor: Tanjug

#Aleksandar Bogunović

#Senad Mahmutović

#indonezija

#izvoz