Smatra se da je takva pretpostavka moguća i verovatna jer već postoje istraživanja drugih slučajeva koja to dokazuju 🧐🧐

- Iznenađujuće veliki broj mutacija otkriven na proteinskom "šiljku" novog soja koronavirusa, nazvane omikron, mogao bi ukazivati na to da potiče od pacijenata s HIV-om ili nekim drugim oblikom imunodeficijencije - rekao je nemački imunolog i sekretar Nemačkog udruženja imunologa On smatra da je takva pretpostavka moguća i verovatna jer već postoje istraživanja drugih slučajeva koja to dokazuju.

Kako piše Index.hr, a prenosi Kurir, on smatra da je takva pretpostavka moguća i verovatna jer već postoje istraživanja drugih slučajeva koja to dokazuju.

HIV je virus humane imunodeficijencije, a naziv je dobio od skraćenice engleskog izraza "Human Immunodeficiency Virus". Izaziva uništavanje imunoog sistema i dovodi do pojave različitih bolesti.

Deficijencija imunog sistema je slabost i nesposobnost obrambenog sistema organizma da se bori protiv različitih bolesti. Vacl dodaje da se kod osoba s oslabljenim imuno sistemom virus može da se razmnožava nedeljama pri čemu može doći do izolovanih mutacija.

IZVOR: TW / @ZDFheute

- Za vreme tog procesa mogu se javiti ponovljene izolovane mutacije, koje virusu možda neće dati nikakvu prednost, ali mogu da nastave sa umnožavanjem jer imuni ssitem ne može da ih kontroliše - pojasnio je.

Dodao je i da bi to moglo da dovede do dodatnih mutacija, i da bi takva kombinacija virusu mogla dati dodatnu prednost.

POSTOJEĆA ANTITELA TEŠKO PREPOZNAJU OMIKRON

U poređenju s izvornim sojem koronavirusa, koji se prvi put pojavio u kineskom Vuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj - oko 30 promena aminokiselina samo na proteinskom šiljku, zbog čega se toliko promenio da ga postojeća antitela teško prepoznaju, a samim tim ga teško prepoznaju i testovi.

Poznato je da se neke od mutacija povezuju s većom transmisivnošću, a to znači izbegavanjem postojećeg imuniteta koju je osoba stekla, ali Vacl smatra da još uvek nije jasno kakav će učinak imati ova konkretna kombinacija mutacija.

Mnogi pacijenti s HIV-om u Africi ne leče na odgovarajući način, zbog čega su njihovi imuno sistemi znatno oslabljeni.

- Da bi se sprečilo širenje varijanti koje su mutirale poput omikrona, trebalo bi identifikovati zaražene imunokompromitovane osobe i izolovati ih ih dok više ne budu zarazne. Jer, u slučaju da virus jako mutira u organizmu nekog čoveka, naučnike zabrinjava prenos mutiranog virusa na drugu osobu - rekao je nemački imunolog.

Autor: Kurir.rs / Index.hr

#Hiv

#korona

#koronavirus

#novi soj korone

#virus