Jezero je puno ljudskih ostataka, a ono što je najbizarnije - nisu svi skeleti iz istog perioda... 😳

Nalazeći se na nadmorskoj visini od 5.000 metara, jezero Roopkund na Himalajima jedna je od najvećih svetskih misterija. U jezeru su raštrkani skeletni ostaci nekoliko stotina ljudi nepoznatog porekla. Drevna DNK analiza iz kostura otkriva mediteranske migrante u Indiji. Ali otkud oni čak tamo i na tolikoj nadmorskoj visini?

Foto: Twitter.com/nationalpost

Radiokarbonsko datiranje ukazuje da ovi ostaci nisu nastali istovremeno. Zapravo, sve osobe poreklom iz Južne Azije potiču iz 800. g. (ali sa dokazima da su deponovane u više od jednog događaja), dok su sve ostale osobe iz oko 1800 g. Ove razlike se, takođe, ogledaju u stabilnim merenjima izotopa, koja otkrivaju različit profil ishrane za 2 glavne grupe.

Ko su bili ti pojedinci i šta ih je snašlo?

Svakog leta stotine drevnih kostiju izbijaju iz leda. Nova genetska studija pomaže da se objasni kako su tamo stigli.

Studija koja je ispitivala DNK iz 38 ostataka ukazuje da nije bilo samo jedno masovno polaganje i odlaganje mrtvih, već nekoliko, raznolikih tokom čitavog jednog milenijuma. Neki skeletni ostaci su bili drevniji od drugih, što sugeriše da su mnogi pokopani tokom različitih perioda otkako jezero postoji.

Foto: Twitter.com/TreksHimalayan

Kako su svi ovi pojedinci dočekali svoj kraj, ostaje samo da nagađamo. Nema dokaza o bakterijskim infekcijama, pa epidemija verovatno nije bila uzročnik. Nije bilo rata ili bitaka u okolini, tako da i ta opcija otpada. Možda se izazovno okruženje na nadmorskoj visini pokazalo kobnim po ove ljude. Među tim osobama bila su deca i stariji odrasli, ali nijedan nije bio porodični rođak. Naučnici nisu uspeli da nađu rodbinske veze između ovih posmtrnih ostataka. Hemijski "potpisi" iz skeleta ukazuju na to da su osobe imale znatno drugačiju ishranu, dodajući snagu ideji da je bilo zastupljeno nekoliko različitih etničkih grupa stanovništva.

Foto: Twitter.com/TreksHimalayan

Za poređenje naučnici su odabrali 26 današnjih populacija, sa posebnim naglaskom na grupe povezane sa zapadnom Evroazijom (analizirali su grupe povezane sa zapadnom Evroazijom: kritski, kiparski, egipatski, engleski, estonski, finski, francuski, gruzijski, nemački, grčki, mađarski, italijanski_sever, italijanski_jug, norveški, španski, sirijski, ukrajinski i grupe koje nisu povezane sa zapadnom Evroazijom Brahmin_Tivari, Čukči, Han, Karitiana, Mala, Mbuti, Onge i Papuan).

Otkrili su da su posmrtni ostaci Roopkund B dosledni formiranju genetskog niza samo kod pojedinaca sa današnjeg Krita. Ovi rezultati nikako ne impliciraju da su pojedinci Roopkund B poreklom sa samog ostrva Krit, iako oni sugerišu da su njihovi nedavni preci ili oni sami poreklom iz obližnjeg regiona.

Arheologija je prepuna takvih zagonetnih nalazišta, što obogaćuje istoriju ljudske civilizacije na nemerljive načine.

Autor: redportal.rs

#Arheologija

#Jezero

#Zanimljivosti

#arheološko nalazište

#himalaji

#kosturi

#skeleti

#zanimljivo