U oblasti oko Lime

Tim stručnjaka pronašao je mumiju na obali Perua za koju se procenjuje da je stara najmanje 800 godina, rekao je jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Mumificirani ostaci pripadaju osobi iz kulture koja se razvila između obale i planina te južnoameričke zemlje. Mumija, čiji pol nije identifikovan, otkrivena je u regiji Lima, rekao je arheolog Pieter Van Dalen Luna.

- Glavna karakteristika mumije je da je celo telo bilo vezano užadima i da su ruke prekrivale lice, što bi bio deo lokalnog pogrebnog uzorka - rekao je Van Dalen Luna s državnog univerziteta San Markos.

Ostaci su to osobe koja je živela u visokom andskom području zemlje, kazao je, dodajući da će radiokarbonsko datiranje dati precizniju hronologiju.

Mumija je pronađena unutar podzemne građevine pronađene na periferiji grada Lime. U grobnici su takođe bili predmeti uključujući keramiku, ostatke povrća i kameno oruđe, prenosi The Guardian.

Peru, gde se nalazi turističko odredište Maču Pikču, dom je stotinama arheoloških nalazišta iz kultura koje su se razvile prije i posle carstva Inka, koje je dominiralo delom Južne Amerike pre 500 godina, od južnog Ekvadora i Kolumbije do centralnog Čilea.

Autor: Redportal.rs

#Arheologija

#Peru

#mumija