Istraživači iz Australije utvrdili da na severozapadu Kine postoji mnogo već broj ovih kampova nego što se mislilo.

Australijski Institut za stratešku politiku objavio je podatak da je identifikovano više od 380 sumnjivih kaznenih domova u regionu za koji se špekuliše da kineska vlada diskriminiše više od milion Ujgura - muslimansku zajednicu koja govori turski jezik.

Navodi se da je broj ovih kampova za 40% veći od prethodnog izveštaja. Zanimljivo, kineska vlada je nakon prethodnog izveštaja objavila da je pustila na slobodu mnoge Ujgure.

Koristeći satelitske snimke, izjave svedoka, medijske izveštaje i uvidom u dokumentaciju, Institut navodi da je u periodu od jula 2019. do jula 2020. godine, napravljen najmanje 61 kamp ovakve vrste.

Zvanični Peking navodi da su u pitanju izrađeni detaljni treninzi, programi rada, kao i načini za bolju edukaciju kako bi se suzbio ekstremizam.

U još nekim špekulacijama vezanim za ove kaznene centre, navodi se kako kineska vlada Ujgurima zabranjuje da svojoj deci daju imena koja imaju veze sa islamom, primorava pripadnike ove zajednice da jedu svinjsko meso, piju alkohol, itd.

Nakon objavljivanja ovog izveštaja, članovima Instituta, Klivu Hamiltonu i Aleksu Joskeu, zabranjen je ulazak u Kinu.

Autor: AFP / redportal.rs

#2020

#Azija

#Islam

#Kazna

#Muslimani

#Ujguri

#kina