Dodao je da veliki broj mutacija uočenih u novoj varijanti može da sugeriše da je reč o zaraznijoj vrsti

Vakcine će skoro sigurno biti manje efikasne protiv nove varijante koronavirusa koji se širi iz Afrike rekao je za BBC profesor Džejms Nejsmit, biolog sa Univerziteta u Oksfordu.

- To je loša vest, ali nije smak sveta - rekao je Nejsmit i dodao da bi vakcina bila efikasna u određenom stepenu, ali verovatno manje efikasna od prethodnih varijanti.

U intervjuu za BBC, Nejsmit je dodao da veliki broj mutacija uočenih u novoj varijanti može da sugeriše da je reč o zaraznijoj vrsti. Ali biolog kaže da nivo infekcije virusom nije tako jednostavan i zavisi od toga kako mutacije funkcionišu zajedno.

Ako se nova varijanta bude brže širila, nesumnjivo će stići do Velike Britanije, rekao je on, dodajući da bi zabrana letova iz Južne Afrike i susednih zemalja odložila dolazak nove varijante za nekoliko nedelja.

Ali Nejsmit kaže da ne treba da očajava. Vakcine će imati određeni efekat na novu varijantu, a pojavljuju se i novi lekovi na koje gotovo sigurno neće uticati mutacije u novoj varijanti, prenosi BBC.

Autor: redportal.rs

#Birtanski biolog

#koronavirus

#novi soj

#vakcine