Uvedene stroge mere

Češka je saopštila danas da je u protekla 24 sata registrovala 27.717 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni broj od početka pandemije u zemlji sa 10,7 miliona stanovnika, pokazali su podaci češkog Ministarstva zdravlja.

Najnoviji podaci sugerišu i da epidemija dobija na zamajcu, pošto je u proteklih 7 dana otkriveno 131.731 novih slučajeva, u poređenju sa 73.200 prijavljenih slučajeva za ceo oktobar, ocenjuje agencija Rojters.

Najnoviji dnevni bilans je i 3. rekordan broj prijavljen u proteklih 7 dana.

Češka je juče najavila da uvodi novo vanredno stanje na 30 dana, od danas, 26. novembra do 26. decembra.

Naredila je da se barovi i klubovi zatvore u 22 sata i zabranila je božićne pijace, u nastojanju da ograniči jednu od najvećih stopa zaražavanja kovidom u svetu.

Nova ograničenja koja je uvela vlada takođe podrazumevaju prisustvo najviše do 1.000 ljudi na kulturnim i sportskim događajima, a ministar zdravlja Adam Vojteh rekao je da će dnevni broj infekcija i prijema u bolnice verovatno još rasti, ali da se nada da će nove mere sprečiti potrebu za uvođenjem strogog zaključavanja sličnog onom u Austriji i Slovačkoj.

Mere koje se odnose na ugostiteljske objekte i događaje nastavljaju se na ranija ograničenja kojima se već zabranjuje onima bez kovid propusnice da posećuju mesta kao što su pabovi, restorani, bioskopi, saloni lepote ili teretane.

- Hajde da sačekamo 10 dana i onda možemo u skladu sa situacijom da prilagodimo mere - rekao je Vojteh nakon što je vlada proglasila vanredno stanje od 30 dana da bi se te mere primenile.

Autor: telegraf.rs / tanjug.rs

#COVID-19

#Vakcina

#koronavirus

#vakcinacija

#češka