Dvojica predsednika razgovaraju o više političkih i ekonomskih pitanja ali je glavna tema cena ruskog gasa za Srbiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas na početku susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sočiju da će Moskva i Beograd pronaći prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora o isporukama gasa Srbiji.

- Mislim da ćemo se dogovoriti, naložićemo odgovarajućim telima da posao dovedu do kraja. Naći ćemo takvo rešenje koje bi bilo prihvatljivo za naše srpske partnere - rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim pravcima uprkos pandemiji korona virusa, javlja Tass a prenosi Sputnjik.

- Pred nama je obilje pitanja koja treba da razmotrimo. Ipak, uprkos izazovima koje je donela pandemije, veze dve zemlje ne samo da su održane, već su se razvile u svim pravcima - istakao je Putin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Sočiju razgovara sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Dvojica predsednika razgovaraće o više značajnih ekonomskih i političkih tema, ali je u fokusu isporuka i cena ruskog gasa Srbiji. Sastanak Vučića i Putina vodi se u četiri oka u rezidenciji predsednika Rusije. Ruski predsednik je srpskog kolegu dočekao na ulazu u zdanje u Sočiju uz srdačan pozdrav.

- Svaki susret sa predsednikom Ruske Federacije je od izuzetnog značaja za našu zemlju - napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

Dvojica predsednika, kojima je ovo 19. zvanični susret, u Sočiju razgovaraju o više tema – situaciji na Zapadnom Balkanu, zajedničkim projektima, ekonomskoj saradnji, ali je najvažnija ona o isporuci i ceni gasa.

Predsednik Srbije u Soči je stigao u sredu uveče, kada je istakao da će upravo dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa biti glavna tema razgovora. Kako je tada rekao, ne krije da će zamoliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta.

U ovom trenutku na snazi je ugovor između Srbijagasa i ruskog Gasproma, ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata.

Autor: redportal.rs

#Vučić

#gas

#putin