Počela je sezona slava i praznika, a sa njima stižu i nove cene koje se mnogima neće dopasti. Cena šarana je skoro kao cena junetine 🥺

Pred vernicima je  veliki 40-dnevni božićni post, a prve procene domaćica govore da će slavska trpeza, ali i pripreme za post, ove godine biti skuplji za 20-30 odsto

Na skoro svakoj trpezi nalaze se posni pasulj, riba, krompir salata, masline, šampinjoni, suvo voće, med, orasi, sitni posni kolači, rezanci s orasima ili s makom, kompot, med... a ove godine ćemo morati da izdvojimo dodatno za sve to.

ŠARAN KAO JUNETINA

U ribarnicama na Ribljoj pijaci u Novom Sadu cena šarana neprestano skače, prati ga i tostolobik, ali ne u toj meri. Tako je kilogram šarana u šniclama čak 900 dinara, dok je očišćen je 700. Poređena radi, ako pređete preko puta ribarnice u mesaru, kilogram očišćene juneće butkice možete pazariti za 800 dinara. I ona je poskupela, ali ne koliko šaran.

- Mislim da na cenu ne utiču predstojeći praznici, koliko činjenica da ribe nema. Šaran će sigurno biti još skuplji, a za morsku ribu koja još ne poskupljuje nisam sigurna, moguće da će i ona da menja cenu - , rekla je prodavačica sa Riblje pijace.

Poznato je da je smrznuta riba jeftinija u odnosu na svežu, tako se u marketima može naći pakovanje zamrznute skuše koje košta od 250 do 330 dinara, oslić od 330, pa sve do oko 800 dinara koliko koštaju fileti lososa..

- Svake godine pred post potražnja za svežom ribom je viša za oko 20 odsto, dok su cene otprilike ostale na nivou prošlogodišnjih i neće se menjati. Čak će određeni proizvodi biti i na akciji jeftiniji - , kažu u jednom trgovinskom lancu.

U BEOGRADU IPAK SKUPLJE

Beogradski trgovci najavljuju poskupljenje cene ribe u narednom periodu i to za 20 do 30 dinara po kilogramu.

- Dižemo cene od ove nedelje, ali ne zbog posta, već zato što su nabavne cene porasle. Recimo, skuša je sada 500 dinara, a biće 520 ili 530 - , kaže jedan od trgovaca. Svež oslić je trenutno od 400 do 500 dinara, pastrmka oko 600 dinara po kilogramu, dok su orada ili smuđ nešto skuplji, odnosno od 900 do 1.100 dinara, a losos i de do čak 2.000 dinara.

CENA POVRĆA VEOMA ŠAROLIKA

Kako navode pojedini trgovci u Beogradu, cena povrća se tokom posta neće menjati, kao i da ona pretežno zavisi od ponude i potražnje. Tako je recimo kupus ove godine 80 dinara, dok je prošle godine mogao da se nađe i za 30,a razlog je to što ga sada ima manje.

I u Subotici je slična siuacija. U novembru prošle godine krompir je bio 60 dinara, dok sada cena ide do 80 dinara. Zelena salata bila je 60, sada je 70 dinara, Krastavac je bio 150, ove godine je 160 do 200 dinara. Paradajz je sa 150 dostigao 200 dinara.

pročitajte još

U Srbiji POSKUPEO HLEB!

Autor: Mondo

#Slava

#poskupljenje

#post

#riba

#trpeza

#šaran