Premijer Indije prošle nedelje upozorio da bitkoin predstavlja rizik za mlađe generacije i da bi mogao "pokvariti našu mladost ako padne u pogrešne ruke"

Indijska vlada će uvesti zakon o zabrani privatnih kriptovaluta i stvoriti okvir za digitalni novac, uz podršku centralne banke, saopštio je večeras parlament.

Predlog zakona "ima za cilj da zabrani sve privatne kriptovalute u Indiji", saopštio je Donji dom parlamenta nakon što je premijer Narendra Modi prošle nedelje upozorio da bitkoin predstavlja rizik za mlađe generacije i da bi mogao "pokvariti našu mladost ako padne u pogrešne ruke".

To je najnoviji takav potez velike ekonomije u usponu otkako je Kina u septembru zabranila sve transakcije kriptovalutama. Indijsko tržište kriptovaluta je u procvatu nakon što je Vrhovni sud zemlje ukinuo raniju zabranu u aprilu prošle godine, koja je porasla za više od 600 odsto prošle godine, prema studiji Chainalisis.

Procenjuje se da između 15 i 100 miliona ljudi u trećoj po veličini azijskoj ekonomiji poseduje kriptovalute ukupne vrednosti milijardi dolara. Sada će njihove investicije biti suočene sa neizvesnom budućnošću.

U junu je Banka Indije objavila da radi na uvođenju sopstvene digitalne valute do kraja godine, upozoravajući da postoji "ozbiljna opasnost" za privatne kriptovalute kao što su bitkoin, eterijum i druge.

Autor: redportal.rs

#Indija

#kriptovalute

#zabrana

#zakon