Na prvi pogled, namaju NIKAKVE veze sa COVID-19

Kako prenosi portal Mondo, stručnjaci i medicinari upozoravaju da korona može da se manifestuje i u veoma neočekivanim simptomima.

Pandemija drži u okovima svet već skoro dve godine. Za to vreme nauka radi punom parom i naučnici su podosta saznali o strukturi i načinu funkcionisanja virusa korona.

Na početku pandemije karakteristični simptomi su bili groznica i kašalj, dok se lista simptoma kasnije drastično proširila. COVID-19 je često dovodio do gubitka čula ukusa i mirisa, što na primer u ovom poslednjem talasu nije karakteristično.

Javio se čak i tzv. simptom kovid prstiju, a naučnici sada upozoravaju i da korona može da dovede do problema sa sluhom, te da i to može biti jedan od simptoma.

Preko 10% ljudi koji obole od kovida razviju neku vrstu simptoma koji se tiču očiju ili ušiju, pokazala je najnovija studija koju je objavio Nacionalni centar za biološke informacije. Takođe svi ovi simptomi mogu da potraju i na duži vremenski period. Kako navodi Li Gerke:

Sve je više podataka da korona virus izaziva više neuralnih posledica nego što smo mislili.

Problemi sa sluhom i ravnotežom takođe mogu da budu simptomi infekcije virusom SARS-CoV-2, upozorava audiolog i neuronaučnica Zahra Džafari.

U meta-analizi objavljenoj ove godine, ona i njene kolege su utvrdile da se vrtoglavica ili vertigo javljaju kod 12 odsto kovid pacijenata, a zvonjenje u ušima ili tinitus kod 4,5 odsto pacijenata i gubitak sluha kod tri odsto.

U većini slučajeva, ovi simptomi nestanu sami od sebe, ali stručnjaci upozoravaju da mogu dugo da potraju, čak i nakon oporavka od korone.

Autor: mondo.rs

#COVID-19

#Covid19

#covid 19

#korona

#koronavirus

#simptome

#simptomi