Manastir Kovilj je bio mesto susreta

Patrijarh srpski Porfirije i šef diplomatije Vatikana Pol Ričard Galager saglasili su se i razumeli danas u manastiru Kovilj da radi dobra i pojedinca i čitavog ljudskog roda, čitave palnete, mora postojati saradnja svih crkava pre svega hrišcana, rekao je poglavar SPC Porfirije.

Porfirije je nakon razgovora sa Galagerom rekao da ne postoji velika potreba da se ulažu napori da bi smo se, kako je, kazao, mi međusobno razumeli.

- To je ono sto smo razgovorali i oko čega smo se saglasili i razumeli, da radi dobra i pojedinca i jednog čoveka i dobra čitavog ljuduskog roda čitave planete moramo sarađivati i međusobno raditi pre svega mi hrišćani, jer ne postoji velika potreba da ulažemo napore da bi smo se međusbno razumeli - rekao je Patrijarh, odavši da "moramo sarađivati i sa ljudima koji pripadaju drugim religijama i koji sebe osećaju da nemaju potebu za Bogom i deklarisu se kao nevernici".

Patrijarh Porfirije je rekao da je zadovoljan posetom Galagera, posebno što su razgovarali u manastiru Kovilj, svojevrsnom simbolu mira.

- Razgovor je protekao u tom duhu, duhu Jevaljnđelja Hristovog, mi smo razgovarali o svim izazovima sa kojim se suočavaju naše crkve, a to su izazovi modernog čoveka i potrebi zajendičkog svedočenja Jevanđela modernom svetu - rekao je patrijarh srpski.

Naveo je da svi izazovi sa kojima se suočavaju Rimokatolička i Srpska pravoslavna crkva, kao, kako je kazao, crkve naroda koji imaju potebu za Hristom, kao nosiocem mira, posledica je zaborava na Hrista.

- Nije moguće da postoji nikakav mir ako nemamo mir izunutra, a nemamo ga ako nemamo zajednicu i opštenje sa Bogom - rekao je Porfirije.

Prethodno se obratio šef diplomatije Vatikana Pol Ričard Galager i poručio da je njegov današnji susret sa patrijarhom SPC Porfirijem najznačajni deo trodnevne posete Srbiji.

Galager je nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem u manastiru Kovilj rekao da je zadovoljan susretom i ocenio da je "ovo značajan korak napred koji potvrđuje posvećenost dijalogu i razmenama mišljenja".

Ocenjujući ovaj susret kao "početak daljeg progresa koji će približiti hrišćane katgoličke i pravoslavne tradicije da zajedno budu na uslizi čovečanstvu", Galager je rekao da je to i cilj "našeg postojanja".

Rekao je da je razgovor sa patrijarhom SPC protekao u duhu pozitvne razmene mišljenja koje je, kako je naveo, odraz velikog poštovanja koja postiji između Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Šef diplomatije Vatikana je novinarima rekao da je patrijarhu Porfiriju preneo pozdrave naklonosti pape Franje sa kojim se, kako je rekao, srpski patrijarh više puta sreo.

- Obojica su ljudi velike vere - rekao je Galager.

Istakao je da je sa patrijarhom srpskim razgovarao o dijalogu i odnosima crkava ne samo, kako je naveo, "naše 2 već i na globalnom nivou kao i globalnoj političkoj situacij i regionu i svetu".

Autor: Tanjug / redportal.rs

#diplomatija vatikana

#galager

#porfirije