Ako astronauti donesu vanzemaljski organizam na Zemlju, to bi moglo poremetiti biološku ravnotežu planete

Trka u komercijalnim svemirskim letovima već ide napred i danas više od 85 kompanija i organizacija traži svoj udeo. Tako su neki naučnici zabrinuti i smatraju da se možda žuri, piše portal Science Alert.

Pre nego što vanzemaljska putovanja postanu uobičajena, svet mora da primeni osnovne mere biološke bezbednosti. U suprotnom, mogli bismo da počnemo da primamo neželjene posetioce. I ne samo to, već ako astronauti donesu vanzemaljski organizam na Zemlju, to bi moglo poremetiti biološku ravnotežu planete. Mogućnost da se to dogodi je mala, jer čovek tek treba da pronađe život van naše planete, ali ipak treba da budemo svesni i spremni za moguće posledice.

S druge strane, istraživanja su pokazala da neki zemaljski mikrobi mogu imati brze genetske mutacije u uslovima poput onih u svemiru. Na primer, nakon uzgoja više primeraka Escherichia coli pod mikrogravitacijom, naučnici su otkrili da je štetna bakterija postala još agresivnija i otpornija na antibiotike. Ako bi takav soj slučajno otišao u svemir i vratio se na Zemlju, mogao bi predstavljati opasniju pretnju po ljudski život.

- Male opasnosti koje mogu izazvati ekstremne posledice su u srcu biološke bezbednosti. Kada stvari tamo krenu naopako, one zaista krenu naopako - upozorava biolog Fil Kejsi, stručnjak za invazivne vrste sa Univerziteta Adelaida u Australiji.

Australijski biolozi veruju da će bolja saradnja između astrobiologa i biologa specijalizovanih za invazivne vrste značajno poboljšati postojeće međunarodne protokole za planetarnu biobezbednost i za Zemlju i vanzemaljska tela koja bi mogla da sadrže život, navodi se u članku u časopisu Biosajns.

A čini se da trenutni protokoli ne funkcionišu najbolje. Na primer, kada se izraelska svemirska letelica srušila na Mesec 2019. godine, u njoj su se nalazila i živa bića mikroskopske veličine koja su možda još uvek živa na površini našeg prirodnog satelita.

Pored toga, skoro je nemoguće zadržati zemaljske mikrobe na Zemlji. Gde god ljudi idu, oni neizbežno nose te organizme sa sobom. Stoga naučnici upozoravaju - Svemir je sledeća granica biološkog rizika.

Autor: redportal.rs

#biološka opasnost

#mikroorganizmi

#potovanja

#svemir

#zemlja