Selektor košarkaša jedva čeka okupljanje reprezentacije

Selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je sinoć da sa nestrpljenjem čeka prvi meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine protiv Letonije, prenose Novosti.rs.

Pešić je na treningu u hali Aleksandar Nikolić imao 16 igrača, kojima će se pridružiti i veoma značajno pojačanje, koje je već na putu za Beograd:

Očekujem sa nestpljenjem utakmicu, ne samo zbog rezultata, već kako će momci da reaguju. Oni su motivisani i ambiciozni, a čim je tako i mene motivišu. To je sve na dosta dobrom nivou. Sigurno da ćemo morati da damo poseban napor i zalaganje da bismo na neki načim kompenzovali nedostatak uigranosti. Borbenost, bacanje za loptu, a za to je potrebna podrška. Da dođe publika, da podrži te mladiće. Lako je podržavati sve najbolje igrače, hajde da podržite ove koji su na putu da postanu najbolji.

Srbija 25. novembra dočekuje Letoniju u Beogradu od 20 sati u hali Aleksandar Nikolić, a tri dana kasnije gostuje Belgiji.

Pešić je nastavio:

Igramo protiv ekipe koja se u javnosti sakrila iza Litvanije. U prednosti su u odnosu na nas, jer su zajedno od jula-avgusta. To su igrači koji igraju u inostranstvu, imaju tri -četiri igrača iz Španije, trojicu iz Italije, iz VTB lige.... Momci sa iskustvom i novi momci. Tu je i Kuruc iz Partizana. Oni su već uigrani. Pripremamo utakmicu, pravili smo skauting, vidi se da su dobro uigrana mašina. Za nas će to biti dodatni izazov, mi za uigravanje nemamo vremena. Pokušavamo da budemo racionalnii koliko god je moguće u izboru napada i odbrane i u postavljanju igrača na svoja radna mesta koja imaju u klubovima. I ovako su zbunjeni, pa ne treba još ja da ih zbunjujem.

Selektor je rekao da su Filip Petrušev, Vasilije Micić i Nemanja Nedović pokazali intersovanje da igraju drugi meč kvalifikacija protiv Belgije, ali je mnogo ogrančavajući okolnosti i da će sve to rešavati kada dođe vreme.

On je upitan i da li će u narednim ciklusima računati na Vladimira Lučića i Nikolu Kalinića, koji se nisu našli na ovom spisku:

Ko je lud da na njih ne računa? To su dva najbolja igrača u Evropi na svojim pozicijama. Ne znam da li oni na mene računaju. Sa njima je napravljen razgovor, predstavili smo se jedan drugom. Vrlo je važno, a možda ne znate, naš selektor Piksi ima sve igrače na raspolaganju. I svi igrači koje je pozvao su došli. Pre izvesnog vremena kada su odnosi u evropskoj košarci bili takvi kao sada u fudbalu, kao i kada sam bio selektor, tada igrači koji nisu dosli, a pozvani su, klubovi su bili kažnjavani. Oduzimani su bodovi, novčane kazne. Sada je sve na dobrovoljnoj bazi.

Autor: novosti.rs

#Srbija

#kosarkasi

#pesic

#reprezentacija