Deforestacija skočila za čak 21%

Razaranje prašuma amazona u Brazilu dostiglo je povećanje od skoro četvrtinu, što je najveći skok od 2006. godine.

Ukupno je uništeno 13.235 kilometara kvadratnih šume između avgusta 2020. i jula 2021. Ova činjenica velikom merom opovrgava obećanje Brazila da će obustaviti seču u Amazonu do kraja sledeće dekade.

Cifre koje su objavljene, bazirane su na satelitskim podacima i otkrivaju da ogroman problem leži u nastavku ilegalne seče debala.

Ranije ovog meseca i Brazil se pridružio više od 200 zemalja u potpisivanju papira u kome se obavezuju potpisnice da obustave seču šuma do 2030. godine.

Na skorašnjem COP26klimatskom samitu, brazilska delegacija je uložila veliki trud da ubedi goste da čini sve što je u njenoj moći da sačuva Amazon. Ali prema zapadnim medijima, brazilska vlada je znala za nivo deforestacije daleko pre početka konferencije - ali ih nije objavljivala da ne bi ugrožila svoju poziciju na samitu.

Priznajući ove katastrofalne podatke, ministar životne sredine Joakim Pereira Lejte rekao je reporterima da su "brojke i dalje veliki izazov za nas i da mi moramo da budemo mnogo strožiji kada se nosimo sa ovim problemima". S obzirom da je stopa deforestacije skočila već četvrtu godinu za redom, mnogi borci za životnu sredinu govore da takve izjave postaju besmislene.

Na primer, prošle godine ukupno je 10.851 kvadratni kilometar šume posečen, što predstavlja povećanje za oko 7,1% u odnosu na prethodnih 12 meseci. U 2019, sa druge strane, uništenje šuma skočilo je za neverovatnih 34,4%!.

Gubitak ovog vitalnog ekosistema, prema mišljenju velike većine naučnika, bi najverovatnije imao katastrofalni učinak na planetu i najverovatnije učinio nemogućim ostvarenje cilja postavljenih na samitu.

Autor: redportal.rs

#Amazon

#Brazil

#Deforestacija

#Klimatske promene

#ekologija

#klima

#seča

#Šume