Roman OMAMA ovenčan nagradom Matice srpske

Roman Omama (Laguna, 2021) Slobodana Vladušića ovenčan je nagradom Beskrajni plavi krug ✨. Ovu nagradu dodeljuje Matica srpska za najbolji roman na srpskom jeziku za tekuću godinu.

Povodom ove nagrade, Slobodan Vladušić je za Redportal.rs odgovorio na nekoliko pitanja 📘👇🏻:

Gde te je dočekala vest o dobijenoj nagradi i sa kim si je prvo podelio? 😅

Sedeo sam u radnoj sobi i razgovarao sam preko Vajbera sa jednim svojim drugom, koji je tada bio u inostranstvu. Tema razgovora nije bila vesela, naprotiv. Pod tim neveselim utiskom javio sam se i na telefonski poziv predsednika žirija nagrade Beskrajni plavi krug, koji me je obavestio da su odlučili da mom romanu „Omama“ dodele nagradu. Tako sam istovremeno imao razloga i za tugovanje i za radovanje. „Kao da su te polili hladnom i toplom vodom u isto vreme“, to je bio komentar moje supruge. Onda smo popili čašu vina i sve je leglo na svoje mesto 🍷.

Šta za tebe predstavlja baš ova nagrada? 🤔

Kada čoveka nagrada iznenadi, onda mu svakako i znači. Ova nagrada posebno, zato što je posvećena, simbolički, Milošu Crnjanskom, koji je ne samo jedan od nekoliko mojih omiljenih pisaca već i jedan od mojih najboljih prijatelja. To što ga nikada nisam video uživo i što je mrtav već bezmalo pola veka, ne kvari puno naše prijateljstvo 😅.

Da li si ti pronašao zvezdu u beskrajnom plavom krugu?

Ja mislim da sreća nije u tome da pronađemo zvezdu, već da nam se uvek nalazi pred očima kako bismo znali kuda treba ići i zašto treba živeti. Ako je tako, a meni se čini da jeste, ja tu zvezdu nikada nisam ni gubio iz vida 😊. Možda je i uspeh ovog romana i jedan od posledica te činjenice.
View this post on Instagram

A post shared by Slobodan Vladušić (@slobodan.vladusic)

IZVOR: IG / @slobodan.vladusic

U saopštenju žirija, koji je radio u sastavu: prof. dr Aleksandar Jovanović (predsednik), prof. dr Nebojša Lazić, doc. dr Jelena Marićević Balać, prof. dr Goran Radonjić i prof. dr Mladen Šukalo, stoji:

Slobodan Vladušić je romanom Omama odao počast životu i delu Miloša Crnjanskog, premreživši ga profinjenim dijalogom sa njegovim celokupnim delom. Unutar pripovednog toka razvija se priča, prožeta lirskim elementima i lajtmotivima. Pisac je stvorio tamnu i duboku sliku modernog vremena, sa Berlinom tridesetih godina prošlog veka, u kojem se kao u žiži ukrštaju pojedinačne i kolektivne sudbine i naslućuje zlokobno vreme koje nam dolazi i iz prošlosti i iz budućnosti. Berlin je dat kao megalopolis, slika moderne civilizacije i ljudske psihologije. U složenom pripovedačkom postupku, izgrađenom na veoma dubokom poznavanju istorijske i kulturne građe, ostvaruje se autentičan romaneskni svet, pomeren i realan u isti mah.

Foto: maticasrpska.org.rs/Matica srpska

U užem izboru bili su i romani: Klobuk Petra Sarića (Srpska književna zadruga, 2021) i Nebo, tako daleko Vesna Kapor (SKZ, 2021).

Autor: redportal.rs / Jovana Radić

#Beskrajni plavi krug

#Matica srpska

#Nagrada

#omama

#roman

#slobodan vladušić