Predsednik Rusije hoće da među dobrovoljcima

Predsednik Rusije Vladimir Putin kazao je da želi da bude među dobrovoljcima na ispitivanju nazalne vakcine protiv korone.

To je potvrdio zamenik direkora Centra N. Gamaleja Denis Logunov, koji se u nedelju sreo sa Putinom. Nazalna vakcina Sputinik će se uskoro pojaviti u upotrebi i u Centru N. Gamaleja tvrde da ima minimum neželjenih efekata. Taj vid Sputnika će davati kao dopunsko pojačanje imuniteta.

Direktor Centra N. Gamaleja Aleksandar Ginzburg nedavno je saopštio da će klinička ispitivanja nazalne vakcine Sputnik, koja se ubrizgava u nos, početi krajem ove i početkom sledeće godine. Profesor Ginzburg kategorički tvrdi da takva vakcina ima minimum neželjenih efekata.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio je da i Naučno istraživački centar A. Smordinceva takođe priprema još jednu nazalnu vakcinu koja će se davati u vidu spreja. Ta vakcina će biti u upotrebi na proleće. Takođe, Centar Vektor u Novosibirsku pravi vakcinu koja će biti u vidu kapi za nos.

Pošto je prošlo šest meseci od Putinove vakcinacije on se revakcinisao Sputnikom-lajt. Ta vakcina će uskoro masovno početi da se koristi kod revakcinacije u Rusiji. Putin je kazao da se dobro oseća posle revakcinacije.

Zamenik direktora centra N. Gamaleja rekao je da efikasnost vakcine protiv korone Sputnik, počinje da pada posle šest do osam meseci i da se zato moraju građani revakcinisati.

Autor: redportal.rs

#Sputnjik

#dobrovoljac

#nazalna vakcina

#putin