Mađarski premijer je osudio one koji oklevaju da se vakcinišu, nazvavši ih pretnjom

Vakcinacija celokupne mađarske populacije protiv Covid-19 je neizbežna, rekao je mađarski premijer Viktor Orban i dodao da će čak i "najteži antivakseri" na kraju morati da biraju između vakcinacije i smrti, piše RT.

U razgovoru za mađarski radio Košut, mađarski premijer je osudio one koji oklevaju da se vakcinišu, nazvavši ih pretnjom "ne samo svom zdravlju već i zdravlju drugih".

- Na kraju će svi morati da budu vakcinisani; čak i protivnici vakcinacije će na kraju shvatiti da moraju ili da se vakcinišu ili da umru. Zato pozivam sve da iskoriste ovu priliku - rekao je Orban.

Ova članica Evropske unije trenutno se suočava sa četvrtim talasom korona virusa, za koji Orban okrivljuje one koji još nisu vakcinisani.

- Da su svi vakcinisani, četvrtog talasa uopšte ne bi bilo ili bi bio mnogo blaži - uveren je Orban.

Pored pozivanja na vakcinaciju, Orban je promovisao i dodatne doze, otkrivajući da je i sam već primio tri doze vakcine. Vakcinacija je jedina stvar koja nas štiti od virusa.

- Sada vidimo, kako se stručnjaci slažu, da zaštitni efekat vakcine slabi četiri do šest meseci nakon druge doze. Zato je treća doza veoma opravdana - rekao je Orban.

Mađarska je već najavila nove mere protiv Covid-19, iako nešto blaže od onih koje je preporučila Mađarska lekarska komora. Ta zdravstvena uprava pozvala je na zabranu svih javnih okupljanja i predložila da se uvedu obavezni sertifikati pri ulasku u restorane, pozorišta i druga javna mesta u zatvorenom prostoru.

Ali umesto toga, Budimpešta je uvela samo obavezne maske u zatvorenom prostoru i obaveznu treću dozu vakcinacije za sve zdravstvene radnike. Ova 10-milionska zemlja registrovala je ukupno nešto manje od milion slučajeva Covid-19. U petak je postavljen novi dnevni rekord od skoro 11.300 novih infekcija. U toj zemlji je od COVID-19 umrlo ukupno 32.700 ljudi.

Autor: redportal.rs

#Mađarska

#obran

#vakcinacija