Dva kineska nuklearna bombardera Ks-6 poletela su danas u južnom Tajvanu u sklopu formacije od ukupno devet aviona

Dva kineska nuklearna bombardera Ks-6 poletela su danas u južnom Tajvanu u sklopu formacije od ukupno devet aviona kineskog vazduhoplovstva koji su leteli u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajpeja.

Dva bombardera Ks-6 preletela su kanal Baši, koji odvaja Tajvan od Filipina, a zatim se vratila u Kinu, dok su drugi kineski ratni avioni leteli u blizini ostrva Pratas koji kontroliše Tajvan, navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva, prenosi Rojters.

Kina je, u međuvremenu, danas spustila diplomatske odnose sa Litvanijom ispod nivoa ambasadora kao odgovor na odluku Vilnjusa da otvori diplomatsko predstavništvo na Tajvanu, koji Peking smatra svojom teritorijom.

Kina je prethodno proterala litvanskog ambasadora iz Pekinga i povukla svog ambasadora iz Vilnjusa, nastojeći da naglasi osetljivost pitanja statusa Tajvana. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Litvaniju da "podriva suverenitet i teritorijalni integritet Kine" i pozvalo litvansku vladu da "odmah ispravi greške".

Autor: redportal.rs

#Tajvan

#Tenzije

#bombarderi

#kina