Najstariji američki predsednik

Džozef Bajden, najstariji predsednik SAD, danas je sa porodicom proslavio 79. rođendan, dan posle lekarskog pregleda prema kojem je sposoban da obavlja predsedničku funkciju.

- Srećan rođendan želim svom prijatelju, svom bratu - napisao je na Tviteru bivši američki predsednik Barak Obama, koji je za vreme svog vladanja imenovao Bajdena za potpredsednika SAD.

Predsednica Predstavničkom doma Kongresa Nensi Pelosi koja je dve godine starija od Bajdena, izjavila je danas da su SAD zahvalne na njegovom saosećanju, ljubavi prema naciji, pristojnosti i liderstvu.

Bajden je u petak imao sistematski pregled u bolnici kod Vašingtona i zbog kolonoskopije koja zahteva potpunu anesteziju morao je, kako nalaže Ustav, da prenese predsednička ovlašćenja na potpredsednicu Kamalu Haris (Harris).

Taj prenos ovlašćenja trajao je tačno sat i 25 minuta, koliko je trajala anestezija. Kamala Haris je tako nakratko postala prva žena koja je imala predsednička ovlašćenja u SAD. Bajden je ranije obećao da neće ništa kriti o svom zdravstenom stanju.

Autor: redportal.rs

#Bajeden

#ROĐENDAN

#predsednik SAD