Odluka je na Ustavnom sudu

- Nakon velike pobede na izborima 30. avgusta prošle godine, kojoj je naša partija dala veliki doprinos, juče je izvojevana još jedna istorijska pobeda koja će biti upisana u udžbenike o savremenoj crnogorskoj političkoj istoriji - piše u saopštenju Socijalističke narodne partije Crne Gore.

Vladajuća koalicija uspela je da se usaglasi oko predloga koji je uputila dugogodišnja najveća opoziciona partija Đukanovićevom režimu SNP. Ustanvi sud će odlučivati da li je predsednik prekršio Ustav.

- Juče je Skupština Crne Gore glasovima vladajuće većine usvojila Predlog SNP CG za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Đukanović povredio Ustav prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 5. septembra. 

Novonastalu situaciju mnogi povezuju sa posetom Gabrijela Eskobara, visokog zvaničnika Stejt dipartmenta, koji je po svemu sudeći dao zeleno svetlo za sklanjanje Đukanovića sa političke scene.

- Nakon 24 godine postojanja i bespoštedne borbe protiv DPS režima, došao je dan kada su se se sve muke, patnje i nedaće članova i simpatizera SNP-a isplatile. Konačno je usvojena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Crne Gore traži da preispita ulogu Đukanovića u septembarskim događajima i odluči da li je povredio Ustav tom prilikom. U slučaju da Ustavni sud donese odluku da je predsednik Crne Gore povredio Ustav, stvaraju se pretpostavke da poslanička većina izglasa njegovo razrešenje - stoji dalje u saopštenju.

Kako smatraju u SNP, Crna Gora bi tek smenom Đukanovića mogla da prodiše punim plućima.

- Očekujemo da će ovog puta Ustavni sud postupiti u skladu s najvišim pravnim aktom i da će se pozitivno odrediti prema našoj inicijativi. To će biti odlučujući korak ka stvaranju istinski slobodne, demokratske i razvijene države, koja će biti dostojna članica evropske porodice naroda. Crna Gora bez Mila Đukanovića konačno će dobiti priliku da prodiše punim plućima i da ostvari sve svoje potencijale, na radost i zadovoljstvo svakog građanina - ističe se u saopštenju.

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#milo

#đukanović