Odlučni da spreče migrante da uđu na njihovu teritoriju

Oružane snage Estonije uz pomoć policije i granične službe započele su izgradnju privremenih ograda duž istočnih granica zemlje prema Rusiji koje će predstavljati zaštitu od eventualnih masovnih talasa migracija.

- Do sada se migracioni pritisak na Estoniju nije povećao, ali ako dođe do promene, brza izgradnja privremenih barijera imaće značajnu ulogu u sprečavanju masovnih ilegalnih migracija - rekao je Egert Belišev, estonski zvaničnik granične službe, prenosi TASS.

Kako se navodi, radovi na postavljanju privremenih barijera su započeli na severoistočnim i jugoistočnim granicama Estonije prema Rusiji.

Vlada Estonije je 17. novembra odlučila da pozove 1.684 vojnih rezervista na vanredne vežbe za izgradnju privremenih barijera duž granica.

Prema rečima estonskog ministra odbrane Kale Laneta, ministarstvo će postaviti 130 kilometara ograde sa bodljikavom žicom duž istočne granice zemlje kako bi sprečilo ''hibridnu pretnju''.

Migrantska kriza na beloruskim granicama sa članicama Evropske unije eskalirala je 8. novembra kada je nekoliko hiljada ljudi prišlo poljskoj granici sa beloruske strane i pokušalo da pređe u Poljsku.

Zemlje EU okrivile su Minsk za ''hibridni rat'' i pozvale na dodatne sankcije Belorusiji, a Lukašenko je poručio da je odgovornost za novonastalu situaciju sa migrantima na zapadnim zemljama, čija je politika, kako je rekao, naterala ljude da beže od rata.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Estonija

#migranti

#ograda granici

#rusija