Premijer privremenih institucija u Prištini najavio buduće izjašnjavanje o ujedinjenju sa Albanijom

U budućnosti bi glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski, kaže premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u intervjuu za švajcarski onlajn magazin "Monokl".

Kurti je rekao i da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ne od Albanije, prenosi "Gazeta Ekspres''.

- U budućnosti, ako bi se to predstavilo kao demokratski referendum, glasao bih za to, ali ponavljam, samo ako je sprovedeno na miran i demokratski način - rekao je Kurti na pitanje kako bi glasao na referendumu o ujedinjenju sa Albanijom.

Premijer privremenih prištinskih institucija još jednom je ponovio da bi centralni deo budućeg sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije trebalo da bude međusobno priznanje.

On je rekao i da bi trebalo da postoji dogovor u kojem će se dve strane obavezati da ne napadaju jedna drugu.

Ocenio je i da je EU važan faktor, koji može da obezbedi okvir za budući sporazum jer on, kako kaže, mora da bude zasnovan na duhu evropskih vrednosti, zakona i poretka, demokratizacije i suočavanja sa prošlošću.

Govoreći o mogućnosti održavanja referenduma o pridruživanju tzv. Kosova Albaniji i evropskim integracijama, ocenio je da bi građani, kada bi bila održana dva referenduma, glasali za ujedinjenje.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Albanija

#Kosovo

#Kurti

#velika albanija