Prvo izjavio da podržava odluku porote

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je "ljut" nakon što je oslobođen tinejdžer, koji je ubio dvojicu muškaraca na protestima prošle godine u Viskonsinu.

Predsednik je u pisanoj izjavi izrazio zaprepašćenje presudom nakon što je ranije rekao novinarima da podržava odluku porote.

Kajl Ritenhaus (18) jecao je nakon što je oslobođen svih optužbi zbog pucnjave u Kenoši 25. avgusta 2020.

Ritenhaus se skoro srušio nakon što je u petak saznao svoju sudbinu od porote, u kojoj je bilo 7 žena i 5 muškaraca, nakon 3 i po dana razmatranja. Njegova majka Vendi takođe je plakala.

On je ubio dvojicu muškaraca i trećeg ranio, ali je tvrdio da je to uradio u samoodbrani.

Nakon presude došlo je do protesta zbog suđenja koje je podelilo SAD.

Demonstranti su nosili parole na kojima je, između ostalog, pisalo da je "Kajl kriv" i da će "Ubiti opet".

Tokom prošlogodišnje kampanje Bajden je tvitnuo video u kojem se činilo da povezuje Ritenhausa, bez bilo kakvih dokaza, sa belim supremacistima, javlja BBC, prenosi Telegraf.rs.

U petak, ispred Bele kuće, novinar je pitao demokratskog predsednika da li i dalje stoji iza ranijih komentara o tinejdžeru.

- Ostajem iza onoga što je porota zaključila. Sistem porote funkcioniše i moramo ga se pridržavati - odgovorio je Bajden.

Nakon toga je u saopštenju otkrio šta misli.

- Iako će presuda u Kenoši ostaviti mnoge Amerikance ljutim i zabrinutim, uključujući i mene, moramo priznati da je porota rekla svoje - napisao je Bajden.

Autor: telegraf.rs

#UBISTVO

#bajden

#muškarci

#tinejdžer