Popularni muzičar nastupao i u Beogradu

Muzičar rođen u Siriji Omar Sulejman, koji je radio sa zvezdama kao što su Bjork i Dejmon Albarn, uhapšen je u Turskoj zbog navodnih veza sa Radničkom partijom Kurdistana /PKK/, koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Sulejman je priveden u sredu, a policajci su takođe pretražili njegovu kuću u jugoistočnoj turskoj provinciji Sanliurfa, rekao je menadžer pevača.

Hapšenje je verovatno izazvano nedavnim izveštajima da je muzičar otputovao u oblast u Siriji koju kontrolišu pripadnici kurdske milicije poznate kao Narodna zaštitna jedinica /YPG/, dodao je menadžer.

YPG su bili saveznici SAD u borbi protiv "Islamske države", ali Turska ih smatra produžetkom PKK i pretnjom njenoj nacionalnoj bezbednosti.

Decenijama se Radnička partija bori protiv turskih trupa na jugoistoku zemlje, težeći veću autonomiju za kurdsko stanovništvo.

Sulejmanov sin je negirao navodne očeve veze sa terorizmom, rekavši da nije imao nikakvu političku pripadnost i da je postao žrtva "zlonamerne prijave". Neki mediji su tvrdili da bi muzičar mogao biti pušten iz pritvora.

Dolazeći iz sirijske većinske kurdske provincije Hasekeh, Sulejman je bio poznat kao izvođač na venčanjima u svojoj zemlji. Ali njegova međunarodna karijera je naglo porasla nakon što se preselio u Tursku pre deceniju, bežeći od sirijskog sukoba.

IZVOR: YT / Ribbon Music

Njegova pjesma Varni, Varni prikupila je milione pregleda na Jutjubu. On je nastupao na ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir 2013. godine, kao i na mnogim velikim festivalima širom sveta, podsjeća Raša tudej.

Nastupao je i 2016. u Beogradu, a tom prilikom je za naše medije davao i intervjue.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Turska

#kurdistan

#omar sulejman

#radnička partija kurdistana

#varni varni