Grčka uložila PROTESTNU NOTU

Grčka je oštro protestovala protiv Albanije zbog izložbe fotografija i mapa na temu "genocida u Čameriji" i "teritorije Albanije koje je okupirala Grčka".

Kako se naglašava, grčka ambasada u Tirani je uložila oštar protest i zatražila objašnjenje od kancelarije albanskog predsednika Ilira Mete o incidentu, preneo je Katimerini.

Fotografije su postavljene ispred ograde kod albanske predsedničke palate, a praćene su optužbama protiv Grčke vezane za "genocid Čamerije", kao i mapama koje prikazuju Grčku kao "okupatora albanskih teritorija". Konstatuje se da je albanski predsednik obišao izložbu.

U Albaniji se periodično pojavljuju optužbe protiv Grčke "za genocid nad 100 hiljada Albanaca u Čameriji“.

Čamerija je albanski naziv za deo Grčke koju Heleni zovu Epir, na jonskoj obali. U tom delu države desili su se brojni zločini u doba Drugog svetskog rata, kada je albansko stanovništvo većinski stalo na stranu italijanskih i nemačkih okupatora.

Po završetku rata Grci su proterali veći deo Albanaca iz tog dela zemlje. Imovina im je sudskim nalogom oduzeta.

Sada Albanija postavlja teritorijalne i imovinske zahteve protiv Grčke, optužujući ih za genocid i zahtevajući "rešenje problema Čamerije“. U Atini ne prepoznaju takav problem, navodeći da su saučesnici nemačkih nacista osuđeni od strane suda.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Albanija

#epir

#genocid epiru

#genocid čameriji

#grčka

#velika albanija

#čamerija