Samo nekoliko dana nakon potpisivanja dogovoru o smanjenju štetnih emisija 😮

Klimatski skup COP 26 svedočio je o mnogim obećanjima, zakletvama i velikim pričama, ali samo 4 dana nakon istorijskog (kako kažu) završetka klimatskih pregovora, SAD je na putu da završi najveću prodaju dozvola za vađenje energenata u istoriji Golfskog Zaliva.

U sredu, Departman za unutrašnja pitanja SAD je zakazao aukciju za prodaju dozvola za bušenje preko 352.000 kilometara Golfskog Zaliva. Ukupno gledano, to bi rezultiralo vađenjem preko 1,12 milijardi barela nafte i 4,4 triliona kubnih metara gasa tokom sledećih 50 godina.

Ne zaboravimo da je borba sa klimatskim promenama postavljena kao jedno od centralnih ciljeva Bajdenove administracije. Iako je predsednik SAD tokom prošlogodišnje kampanje obećao da će zabraniti bušenja na federalnoj zemlji, napredak po tom pitanju je bio veoma slab - da se najblaže izrazimo. Administracija je zaustavila aukcije za kopanje fosilnih goriva na federalnoj zemlji i vodi ove godine, ali je izgubila sudski proces protiv industrije fosilnih goriva nakon čega je morala da obnovi praksu u saveznim državama koje su proizvođači fosilnih goriva. Do sada administracija američkog predsednika je odobrila 3.091 novu dozvolu za bušenje na javnoj zemlji i to u proseku 332 mesečno - što je tempo koji je premašio i onaj od prethodne Trampove administracije.

Kako navodi Kristen Monsel iz Centra za Biološki Diverzitet

Bajdenova administracija pali fitilj ispod mamutske bombe od ugljen dioksida koja se nalazi u Meksičkom Zalivu. Teško je zamisliti opasniji i licemerniji potez nakon svih pregovora na samitu. Ovo će neizbežno voditi ka sve više katastrofalnih izliva nafte u more, više toksičnih zagađenja u vazduhu i još više patnje za zajednice i divlji svet duž obale zaliva. Bajden ima autoritet da to zaustavi, ali umesto toga on staje na stranu teških industrijalaca i time pogoršava i ovako loše stanje klime.

Kada su nove dozvole najavljene u Meksičkom zalivu u avgustu, Centar za biološki diverzitet, Prijatelji zemlje i druge grupe i NVO tužili su Bajdenovu administraciju pod argumentom da su dozvole izdate u kontekstu zastarelih procena uticaja po životnu sredinu.

Predsednik SAD i dalje ima moć da zaustavi dalja bušenja, međutim izgleda da je borba sa moćnim konglomeratom energetskih kompanija daleko teža stvar nego što se mislilo.

Autor: redportal.rs

#Administracija

#Amerika

#COP26

#Klimatske promene

#Licemerje

#Meksički zaliv

#Nikada više dozvola

#SAD

#bajden

#dozvole

#gas

#klima

#nafta