Ovu inicijativu podržao je i Džo Bajden 👇🏻

Apple je pojedinim korisnicima dozvolio da samostalno popravljaju uređaje, što je veliki preokret kada je reč o kompaniji koja je izričito zabranjivala rešavanje kvarova iPhone-a, iPod-a i Mac-a van ovlašćenih servisa. 📱

U sredu je saopšteno da će korisnici 2 modela iPhone i nekih Mac računara dobiti mogućnost naručivanja originalnih delova ili alata za popravku kvarova. 🧐

Revolucionarna promena posledica je jačanja inicijative "Pravo na popravku" koju je podržao i američki predsednik Džo Bajden. Pokret nije apostrofirao samo problem koji potrošači imaju sa Apple-om, već i sa drugim kompanijama koje proizvode tehničku robu, automobile i traktore. Zbog obaveze da svoje uređaje servisiraju u ovlašćenim radionicama, popravke su vrlo skupe čak i za stanovništvo SAD.

Foto: Unsplash.com

KORISNICI SAMI POPRAVLJAJU TELEFON

Kako piše Telegraf, plan Apple je da sledeće godine pokrene online prodavnicu na kojoj će se naći više od 200 pojedinačnih delova ili alata nepohodnih za samostalnu popravku uređaja, od kojih je najviše iPhone 12 i iPhone 13. U početku će rad prodavnice biti usmeren ka davanju saveta korisnicima da samostalno popravljaju ekrane, baterije i displej, čemu se Apple žestoko protivio. Još tada su stručnjaci iz Apple upozorili da neispravne zamenske baterije sumnjivih proizvođača mogu pokvariti uređaj.

Odluka Apple obradovala je pojedine potrošače, a mnogi od njih žele da se slična inicijativa primeni i na elektronske uređaje ostalih proizvođača.

Federalna komisija za trgovinu, administracija predsednika Bajdena i državna zakonodavna tela razmatraju promene propisa koji bi olakšali Amerikancima popravku uređaja. Pojedini članovi izrazili su zabrinutost zbog ograničenja koje usmeravaju potrošače samo na ovlašćenje servise proizvođača. Time se ometa rad nezavisnih servisera do kojih ne mogu da stignu originalni rezervni delovi i udara na džep proizvođača.

Autor: Telegraf

#Mac

#Pravo na popravku

#apple

#džo bajden

#iPod

#iphone