Lajčak izjavio da je krajnje vreme za napredak

Kako prenosi portal Kossev, sinoć nije održan trilateralni sastanak u Briselu. Vest je potvrdio predvodnik srpske delegacije u Briselu, Petar Petković, kao i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, miroslav Lajčak.

Iako je izostao sastanak sa predstavnicima prištinske delegacije, Petković se juče sastao čak tri puta sa izaslanikom EU:

Priština je odbila direktan razgovor sa nama zato što je odbila da razgovara o Zajednici srpskih opština, a upravo je ZSO bila danas tema u Briselu, onako kako je i Lajčak to najavio u saopštenju 30. septembra.

Podvučeno je još jednom da Priština odbija da razgovara o ZSO, a da je srpska strana direktno insistirala na formiranju i iznela konkretne korake za njegovo sprovođenje:

ZSO je za nas pitanje svih pitanja, to je srce samog dijaloga. I ako hoćemo da razgovaramo o normalizaciji odnosa, to možemo isključivo ukoliko dođe do formiranja ZSO, ali i implentacije svih prethodno postignutih sporazuma, između ostalog, onako kako je i juče bila poruka ministara spoljnih poslova članica EU.

Direktor Kancelarije za KiM je kazao da su srpski eksperti danas pokrenuli i pitanja pravosuđa, energetike, nestalih, slobode kretanja, zvaničnih poseta, te da za to vreme kosovski premijer iz Prištine šalje poruke koje direktno ubijaju dijalog i stavljaju pod noge Prištine sve prethodno postignute sporazume.

Kako će se nastaviti dalje, zavisi od posrednika u dijalogu, tvrdi, ali i još jednom podcrtava da će Beograd da insistira na svim ključnim i važnim pitanjima koja je prethodno naveo.

Ako hoćemo da idemo napred i izbegnemo sve krize koje je generisala upravo Priština svojim odbijanjem da razgovara i traži rešenje u dijalogu, mi na taj način moramo da sačuvamo naš narod i Srbe na KiM. Potrebni su nam mir i stabilnost, jer jedino tako možemo da sačuvamo našu državu i gradimo bolju budućnost.

Autor: kossev.info

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#ZSO

#Zajednica srpskih opština

#aljbin kurti

#brisel

#briselski sporazum

#pregovori