Nekadašnji prvi reket sveta neće učestvovati na Australijan openu

Rodžer Federer se nakon dužeg perioda obratio javnosti i svojim fanovima i u razgovoru za švajcarski Le Matan otkrio svoje budće planove kada je reč o karijeri profesionalnog tenisera.

Mnogi su se pitali kada će i da li će se ikada više vratiti na teren, a ono što je rekao čini se obeshrabrujuće za sve njegove navijače širom sveta.

Naime, Rodžer je rekao kako je njegova povreda toliko ozbiljna da zahteva pauzu koja je prilično duga. Naime, iako su se mnogi nadali da bi mogao da se vrati profesionalnom tenisu od početka sledeće sezone, odnosno od prvog gren slema u Australiji, Federer je ipak saopštio da pre sledećeg leta sigurno ne može da se računa na njegov povratak na teren.

- Želeo sam da sprovedemo detalja ispitivanja pre nego što dam zvaničnu izjavu i pregledi su bili ohrabrujući. Počeo sam dug period rehabilitacije u koji sam uložio i dušu i telo. Situacija nije kao 2016. godine, zato moram da budem strpljiv. Biću u stanju da počnem sa laganim trčanjem u januaru i potom da nastavim sa treniranjem na terenu uz kompleksnu podršku u martu ili aprilu. Otuda procenjujem da bih mogao da se vratim takmičenjima u leto 2022. godine - saopštio je nekadašnji prvi reket sveta, dodavši:

- Bio bih jako iznenađen da budem spreman da igram na Vimbldonu. Ovog leta odlučili smo da potpuno saniramo povredu meniskusa, što je zahtevalo više vremena za oporavak. Doktori su otuda iskoristili priliku da leče i moju hrskavicu. Kombinacija ove dve intervencije zahteva strpljenje i opreznost.

On je takođe rekao da mu je prvenstveni cilj ovih intervencija bio da može da se vrati normalnom načinu života, jer su produžena karijera i neopisivi napori koje imaju vrhunski sportisti očigledno ostavili velike posledice na Rodžerovo telo i ugrozili mnoge aspekte njegovog života.

Ipak je jedan od najboljih tenisera svih vremena na kraju donekle obradovao svoje navijače širom sveta, rekavši da svakako planira da se od tenisa oprosti na "svoj način", a to znači da pokuša da ponovo dostigne vrhunsku formu i ode kao šampion, što je tokom cele karijere i bio.

- Moja ambicija je da vidim za šta sam sposoban bar još jednom kao profesionalac. Borim se za to i vrlo sam motivisan. Osećam podršku tima i porodice. Takođe želim da se oprostim na svoj način i na teniskom terenu. Zato sam dao sve u procesu oporavka. Imao sam slične izazove mnogo puta u karijeri. Ponekad i da javnost nije bila svesna toga. Iako znam da se kraj bliži, želim da probam da igram velike mečeve. Znam da neće biti lako, ali pokušaću. Da budem jasan, moj život se neće srušiti ako ne igram ponovo u grend slem finalu. Ipak, to bi bio najlepši san ako se opet dogodi. U stvari, i dalje verujem u to. Verujem u tu vrstu čuda - jasno je poručio Federer.

Ovo je prvi put da Fedex otvoreno govori o kraju karijere i načinu na koji bi voleo da se oprosti, što možemo protumačiti kao najavu za "labudovu pesmu" koju možemo očekivati kada Rodžerovo telo bude u stanju da je odsvira.

- Kako će me ljudi pamtiti? Po poslednjem setu na Vimbldonu u julu? Ili mojim grend slem trofejima i onom što ih je uzbuđivalo dok su me gledali kako igram? Kladio bih se po ovom poslednjem. Već nekoliko godina sam prilično opušten u vezi toga. Ipak, razumem njihova osećanja. Bilo bi mi lako da kažem, dao sam mnogo i dobio sam mnogo. Hajde da stanemo ovde. Ipak, investiranje svega u povratak je takođe moj način da im se zahvalim. Moji navijači zaslužuju više od mog poslednjeg pojavljivanja na travi - zaključio je Rodžer Federer.

Autor: redportal.rs

#Nadal

#federer

#najbolji teniser svih vremena

#nole

#rodžer

#velika trojka

#đoković