Stručnjaci kažu da redovnim vežbanjem postižete veće samopouzdanje, bolju memoriju i jačanje imunološkog sistema.

Činjenica je da svako želi da bude zdrav, pa uglavnom postavlja sebi pitanje koliko vremenski vežbati i koje vežbe koristiti. Stručnjaci kažu da redovnim vežbanjem postižete veće samopouzdanje, bolju memoriju i jačanje imunološkog sistema. Fizičke aktivnosti povećavaju potrošnju kiseonika (O2) i stvaranje ugljen - dioksida (CO2) a brzina rada srca se povećava na približan nivo sa povećanjem potrošnje kiseonika.

Vežbe oslobađaju nekoliko biohemijskih supstanci kao što su endorfin i dopamin, a u organizmu izlučuju kortizol i adrenalin. Takođe, vežbanje može da odvrati pažnju sa problema, tako što ćete fokusirati svoju energiju na smanjivanje nivoa anksioznosti i povećanje kreativnosti.

Foto: Pixabay.com/pixabay

Takođe, istraživanja su pokazala da pola sata vežbanja smanjuje depresiju. Umerena fizička aktivnost, nekoliko puta u nedeljno ili vežbanje joge, mogu dovesti do smanjenja stepena demencije, što je posebno je značajno za starije osobe i ljude sa pasivnim načinom života. 

Aerobik utiče na smanjenje insulinske rezistencije tkiva, a moderan način života je prouzrokovao ovaj poremećaj. Određene studije su pokazale da aerobne vežbe najbolje utiču na žene koje prolaze kroz menopauzu i simptome PMS-a.

Foto: Pixabay.com/pixabay

Tipovi vežbi koje ljudi mogu svakodnevno da praktikuju su hodanje i trčanje. Takođe, bitno je da se pre svakog treninga obavi par laganih vežbi istezanja kao što su plank, čučnjevi i most.

Autor: redportal.rs

#vežbanje